Volledig scherm

’Meeste banken investeren in kernwapenmakers’

DEN BOSCH – Zeven Nederlandse banken investeren gezamenlijk 1,5 miljard euro in 20 kernwapenproducenten. Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van diverse non-profitorganisaties.

Het gaat om ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, Rabobank, SNS Reaal en Van Lanschot. Drie van de 10 onderzochte bankgroepen, ASN, NIBC en Triodos Bank, onderhielden geen banden met makers van kernwapens. Het gaat om leningen aan kernwapenproducenten en investeringen in hun aandelen en obligaties.

„Veel banken veroordelen kernwapens in hun eigen beleid vanwege de verschrikkelijke gevolgen die de inzet van deze wapens heeft”, zegt Roos Boer van IKV Pax Christi.

Het onderzoek maakt een onderscheid tussen directe investeringen met leningen of kredieten en investeringen via vermogensbeheer.

De Bankwijzer vond twee bankgroepen met directe investeringen. ING Groep met drie leningen ter waarde van totaal 307,6 miljoen euro en via obligaties ter waarde van 10,7 miljoen euro. Rabobank had op het moment van onderzoek een lening uit 2007 uitstaan van 6,3 miljoen euro.

Het overgrote deel van de investeringen in kernwapenproducenten gaat via vermogensbeheer. Aegon en ING spelen daarin volgens het rapport de grootste rol. Aegon beheerde aandelen van 17 verschillende kernwapenproducenten met een totale waarde van ruim 383 miljoen euro en obligaties van 10 kernwapenproducenten ter waarde van ruim 202 miljoen euro.

ING beheerde aandelen van 20 kernwapenproducenten met een waarde van ruim 559 miljoen euro en obligaties van 5 producenten ter waarde van ruim 99 miljoen euro. De beleggingen van ABN Amro (7,6 miljoen), Delta Lloyd (3,8 miljoen), SNS Reaal (0,3 miljoen) en Van Lanschot (0,5 miljoen) zijn beperkter van omvang. Rabobank zit ertussenin met beleggingen in 15 kernwapenproducenten met een waarde van 85,2 miljoen euro.

Hoewel de instellingen zich in hun beleid uitspreken tegen kernwapens en tegen investeringen in kernwapenproducenten, ziet de Bankwijzer een groot verschil met de praktijk. De Eerlijke Bankwijzer vindt dat financiële instellingen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en alle investeringen, ook indirecte, in kernwapenproducenten moeten uitsluiten.

Delta Lloyd Groep liet woensdag weten niet langer te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij productie, onderhoud of testen van kernwapens. In het kader van verantwoord beleggen was dit reeds vastgelegd voor controversiële wapens als clustermunitie, chemische of biologische wapens. In 2011 is dit uitgebreid met de uitsluiting van witte fosfor en verarmd uranium. Nu zijn daar ook kernwapens aan toegevoegd.

Ook Rabobank laat weten het beleid inmiddels te hebben aangepast. Vanaf 1 maart aanstaande verstrekt de bank geen leningen meer aan bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens.

De Eerlijke Bankwijzer kijkt naar het beleid van banken ten aanzien van mensenrechten, natuur, wapens en investeringen in landbouw, mijnbouw en olie. De graadmeter is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, de Dierenbescherming en IKV Pax Christi.