Megadrugslab in Leende.
Volledig scherm
Megadrugslab in Leende. © Bert Jansen

Megadrugslab Leende grootste in 20 jaar tijd

LEENDE - Het professionele drugslab dat donderdag door de politie werd aangetroffen aan de Hoogeindseweg 2 in Leende is het grootste lab in 20 jaar tijd. Dit meldt de politie vrijdagochtend. Het megadrugslab zou goed zijn voor de productie van 100 kilo amfetamine (speed) en 150 kilo mdma per dag.

In het drugslab werd zo'n 22,5 duizend liter aan chemicaliën aangetroffen. Volgens de politie gaat het om een zeer groot en professioneel drugslab. Dit is onder meer te zien aan het grote formaat ketels en glazen bollen, gebruikt voor de productie van drugs.

De loods bestaat uit verschillende ruimtes die speciaal zijn gebouwd voor de productie van drugs. Honderden vaten en jerrycans liggen verspreid door het gebouw. In de loods vond de politie ook woonvoorzieningen als een keuken en een stretcher om op te slapen.

De politie vermoedt dat het pand destijds speciaal is gebouwd voor de productie van speed en XTC. Aan de brandvlekken en chemische vlekken in het gebouw te zien is er in het verleden ook al eens iets misgegaan.

Het terrein werd in de nacht van donderdag op vrijdag bewaakt door de politie. De hele dag vinden er nog opruimwerkzaamheden plaats.

Hennepkwekerij blijkt megadrugslab
De politie verwachtte donderdag een hennepkwekerij aan te treffen. Toen agenten naast een ingerichte hennepkwekerij zonder planten ook een drugslab aantroffen, sloten ze het gebouw weer af en schakelden ze een specialistenteam in. Het gezin (vader, moeder en zoon) dat op het adres woont, is aangehouden.

Grote klap
De vondst van een drugslab aan de Hoogeindseweg op donderdagochtend 23 februari in Leende betekent een grote klap voor carnavalsvereniging De Lolmakers. Hun wagen in aanbouw staat in een loods op het terrein van het drugslab. Er mag van de politie niet verder gebouwd worden.

"Dit is mooi klote”, laat Marcel Smits van de Lolmakers donderdagavond 23 februari weten. "We leggen de laatste hand aan onze wagen. We zijn nog niet klaar. En nu mogen we niet verder. De hele zaak is afgesloten. Ik ben boos en verrast over wat er allemaal aan de hand is. We kennen de eigenaren van de loods goed, maar hebben nooit gemerkt dat er dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen.”

In Leende is een drugslab gevonden
Volledig scherm
In Leende is een drugslab gevonden © Bert Jansen
Drugslab in Leende
Volledig scherm
Drugslab in Leende © Bert Jansen
Megadrugslab in Leende.
Volledig scherm
Megadrugslab in Leende. © Bert Jansen
Drugslab in Leende
Volledig scherm
Drugslab in Leende © Bert Jansen
  1. Brabants nieuws van vrijdag | Provincie wil blijvende herinnering voor coronaslachtoffers - Man voor ogen van zoontje (10) neergeschoten
    PREMIUM

    Brabants nieuws van vrijdag | Provincie wil blijvende herinne­ring voor corona­slacht­of­fers - Man voor ogen van zoontje (10) neergescho­ten

    Er zou een blijvende herinnering moeten komen voor de slachtoffers van het coronavirus, dat vindt de Brabantse politiek. Hoe dat eruit moet komen te zien is nog de vraag. In Tilburg was vrijdag een schietpartij waarbij een 10-jarige jongen zag hoe zijn vader werd geraakt in zijn been. Dit en meer nieuws lees je terug in het nieuwsoverzicht van vrijdag.