Volledig scherm
© DG

Mestvoorstel Brabant verdeelt burgerplatform Minder Beesten

DEN BOSCH - Meepraten of toch boycotten? Binnen het burgerplatform Minder Beesten wordt verschillend gedacht over verdere deelname aan de gesprekken over een nieuw mestbeleid in Brabant.

Aanleiding voor de twijfel is de keuze van het provinciebestuur voor ‘geen verdere groei en op termijn een zekere krimp van de veestapel’. Deze opstelling van Gedeputeerde Staten komt precies overeen met wat het platform Minder Beesten wil maar is tegelijk ook boterzacht. Om die reden denken de in het platform verenigde burgergroepen verschillend over hoe verder te gaan.

Verenigen
In Brabant wordt al maanden gesproken over een nieuw mestbeleid. Aan dit debat doen ook vertegenwoordigers mee van boerenorganisaties en van burgergroepen. Het platform Minder Beesten verenigt de burgergroepen. In mei dreigde dit platform verder overleg te boycotten als er geen harde garanties komen tegen verdere groei van de veestapel. Deze eis werd gesteund door de huisartsen uit de gemeente Reusel-De Mierden.

De Brabantse Milieufederatie (BMF) blijft meedoen aan de zogeheten mestdialoog. De BMF erkent dat er nog geen harde garanties zijn tegen verdere groei van de veestapel, maar ziet in het voorstel van de provincie vooral kansen in plaats van bedreigingen.

Volg het laatste nieuws over mestfabrieken in de regio via bd.nl/mestfabriek.