Volledig scherm

Met Driekoningen moet de kerstboom weg, maar wat vieren we eigenlijk?

Twee weken na kerstmis is het Driekoningen. Voor de meeste mensen het teken dat de kerstboom eruit moet, want anders brengt het ongeluk. Tenminste, dat is ons altijd zo geleerd. Maar wat is Driekoningen nog meer en wat wordt er dan gevierd?

Driekoningen, of Drie Wijzen Uit Het Oosten, valt op 6 januari en wordt zowel door protestanten als door katholieken gevierd. Volgens het Bijbelse verhaal kwamen de drie wijzen vanuit het Oosten naar Jeruzalem, omdat ze een ster hadden gezien. Hieruit maakten zij op dat de langverwachte, ware Koning der Joden was geboren. En dat was zoals we allemaal weten kindje Jezus.

Drie of vier wijzen?

Sommige bronnen noemen de drie koningen bij naam: Caspar, Melchior en Balthasar. Zij zouden ieder een werelddeel vertegenwoordigen. De jonge Balthasar kwam uit Azië, de oude grijze Melchior kwam uit Europa en de donkere Caspar kwam uit Afrika.

Het verhaal gaat dat er een vierde wijze zou zijn, maar hij haalde de stal niet omdat hij steeds armen en hulpbehoevenden wilde helpen onderweg. Zijn naam zou Artaban zijn.

Wierook, mirre en goud

De drie wijzen kwamen niet met lege handen op kraambezoek. Voor het pasgeboren kindje namen ze wierook, mirre en goud mee. Goud was het symbool voor koningen, wierrook stond voor zijn goddelijke afkomst en met de mirre werd aangegeven dat dit kindje zou lijden in zijn leven.

Langs de deuren

Hoewel het nu steeds minder gedaan wordt, gaan in bepaalde delen van het land kinderen verkleed als Drie Koningen al liedjes zingend langs de deuren om snoep te verzamelen. Ze hebben een lange stok bij waar een verlichte ster aan hangt. In Brabant staat de traditie zelfs op de nationale lijst van immaterieel erfgoed. Al wordt het vooral in Tilburg, Den Bosch en omliggende dorpen gevierd.

Een ander gebruik is het bakken van een driekoningenkoek. In deze koek zit een boon verstopt. Wie de boon vindt, is voor die dag de koning. Meestal mag de gelukkige de spelletjes uitkiezen of bepalen wat er die dag gegeten wordt.

Drie Koningen Lied in Brabants dialect

Driekoningen, Driekoningen,
geef mij'ne nieuwen hoed;
M'nen ouwe is verslete,
'smoeder mag 't nie weten.
'svaoder heget gèld
al op de toanbank (of rooster) geteld.

Volledig scherm
De Driekoningenoptocht stond in 2014 in het teken van 750-jaar Huijbergen. Voor de kinderen waren er lampionnen met led-verlichting en het draaiorgel van Pierre van Rooij speelde het nieuwe volkslied. (archieffoto) © Niels Krebbekx
  1. 56 Brabantse politici op zowel lijst van Provinciale Staten als Waterschappen
    Kaartje

    56 Brabantse politici op zowel lijst van Provincia­le Staten als Waterschap­pen

    In Noord-Brabant zijn er 56 politici die zich kandidaat stellen voor zowel de Provinciale Staten als de Waterschappen. Dat is 11,3 procent van de ruim 500 Brabantse kandidaten, blijkt uit cijfers van LocalFocus en Open State. In heel Nederland zijn het er ruim een op de tien kandidaten die op beide lijsten staan. Elke provincie kent wel een aantal van die kandidaten, maar het verschilt sterk per regio om hoeveel mensen het gaat.