Met permissie robbertje vechten in Zeelandse bajes
ZEELAND - ,,Vechten jullie het samen maar lekker uit", verzucht groepsleider Ed Mulders. Hij laat twee Molukse jongens en een Dordtenaar achter in de kapel van De Corridor. Knokken voor het altaar? Nou nee, de kapel van de jeugdgevangenis, verscholen in een hoek van het terrein, doet op doordeweekse dagen dienst als judotempel.
Zo begint een hoofdstuk uit het boek De Jongens van De Corridor, het verhaal van een experimentele jeugdgevangenis. Het boek komt dinsdag 26 september uit bij uitgeverij Balans. Auteurs Twan van den Brand en Jos Straathof uit Vught schreven een document over de meest open bajes die Nederland ooit heeft gehad. Zonder cellen, tralies of bewakers, maar met tucht en orde werden de jongens in de bossen nabij Zeeland naar het rechte pad begeleid. Dat was althans de bedoeling.
Hazes
Een van de jongens was André Hazes, die op 17-jarige leeftijd in De Corridor zijn straf uitzat voor een inbraak in Amsterdam. Een zegen vond hij zijn veroordeling. ,,Anders was ik op het verkeerde pad terechtgekomen." Verder bood De Corridor hem weer eens een dak boven zijn hoofd. Als kind van gescheiden ouders zwierf hij maar wat rond. In de jeugdgevangenis haalde hij ook inspiratie voor zijn eerste hit Eenzame Kerst. Gebaseerd op eigen ervaringen en die van mede-gedetineerden. En nee, zelf bracht hij geen eenzame kerst in de bajes door, lang voor de feestdagen wandelde hij de poort uit.
Van den Brand en Straathof schetsen het bijzondere karakter van de instelling en laten zien hoe die in 40 jaar veranderde. Zoals de maatschappij zich vernieuwde, zoals de straffen anders werden. Helder wordt ook de strijd neergezet die de eigenzinnige enclave uitvocht met de ambtenarij. Van Den Haag moest De Corridor een gewone gevangenis worden. Zover is het nooit gekomen. De Corridor is een verwaaid experiment, concluderen de auteurs. Maar allesbehalve mislukt. ,,Tien jaar na de sluiting, duikt de geest weer op. Met jonge gedetineerden moet je wat dóen, wil je ze perspectief bieden op een toekomst in vrijheid. Dat is niet per se de ideologie uit de jaren 60, het is vooral een zinnige investering in de samenleving."
Over de auteurs: Twan van den Brand (1958) is onderzoeksjournalist. Hij was correspondent in Berlijn en adjunct-hoofdredacteur bij het Brabants Dagblad. Bij Balans verscheen eerder van hem De Strafkolonie. Een Nederlands concentratiekamp in Suriname 1942-1946.
Jos Straathof (1959) is journalist en filosoof. Hij doceert aan Fontys Hogeschool Journalistiek. Eerder werkte hij voor verschillende kranten, en was onder meer adjunct-hoofdredacteur bij Brabants Dagblad.
In het Brabants Dagblad van zaterdag 23 september een voorpublicatie uit het boek. Zaterdagavond besteedt Andere Tijden ook aandacht aan het boek op NPO 2 om 21.25 uur.
Poll
Alternatieve gevangenissen, zoals in Zeeland, moeten opnieuw onderzocht worden
-
Eens (83%)
-
Oneens (17%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKIJKJE IN DE GEVANGENIS
Psycholoog Sophie werkt in de gevangenis in Vught: ‘Bijna niemand die hier zit, heeft maar één stoornis'
VUGHT - Zwaar gestoorde gedetineerden, die om het minste of geringste agressief kunnen worden. Hoe ga je daarmee om? Voor psycholoog Sophie is het dagelijkse kost in de gevangenis van Vught. ,,Angstig? Valt mee. Ik heb me zelden onveilig gevoeld.” -
PREMIUM
Brabantse parkeerplaatsen moeten plaatsmaken voor groen en water, auto's voor fietsen
DEN BOSCH - De eigen auto dreigt het onderspit te delven in de grote steden van Brabant. De provincie verkiest ruimte voor groen en water boven asfalt en parkeerplaatsen. Brabant heeft nog meer opvallende plannen voor de komende twintig jaar. -
PREMIUM
Nieuwsoverzicht | Brand in wooncomplex mogelijk aangestoken - Doneeractie voor Fenna (9) die op Franse camping verdronk
Een geliefde kapelaan moet na onenigheid met de bisschop vertrekken en door personeelstekort is het voor uitbaters steeds moeilijker om hun horecazaak draaiende te houden. Verder worden buurtbewoners in Oss gek van een harde pieptoon en leidt bamboe tot een burenruzie in Breda. Dit en meer in het nieuwsoverzicht van donderdag. -
PREMIUMaan de slag
In het holst van de nacht loopt verslaggever Danique mee met beveiliger Eddy: ‘Hoe hou je dit vol?’
Het personeelstekort in Nederland loopt de spuigaten uit. De ene na de andere vacature verschijnt online. Verslaggever Danique de Breet loopt deze zomer mee, daar waar de nood het hoogst is. Vandaag in aflevering 5: beveiligers. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren?
-
PREMIUMUpdate +met video
Man (65) komt om bij bizar ongeval Highland Games in Geldrop: ‘Atleet struikelde en verloor evenwicht’
GELDROP - Bij het Open NK Highland Games in Geldrop is zondagmiddag een 65-jarige inwoner van die plaats overleden nadat hij werd geraakt door een metalen bal. Volgens voorzitter Tommy de Bruijn van de Highland Games Federatie kwam de atleet die gooide ongelukkig ten val, waarna de bal rigoureus van richting veranderde. -
Hier in Brabant werden de meeste boetes op het water uitgedeeld
Als de zon schijnt is de verleiding groot om het water op te gaan, maar ook daar worden boetes uitgeschreven. Handhavers kunnen onder meer een prent geven voor te snel varen, het water op gaan zonder vaarbewijs of een tekort aan reddingsvesten aan boord. Vooral in de gemeente Drimmelen hadden handhavers het in 2021 druk op het water, blijkt uit cijfers van boete-inner CJIB. -
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten?