Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Miljoenen voor verwijderen asbestdaken gingen vooral naar Brabant

Sterk agrarische gemeenten in Brabant kregen het meeste geld uit de subsidiepot van 75 miljoen voor het verwijderen van asbest uit daken van huizen, kantoren en boerderijschuren. In totaal ontving de provincie meer dan twintig miljoen euro, waarvan bedrijven het grootste gedeelte gebruikten. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die vandaag gepubliceerd zijn. 

De gemeente Deurne ontving het meeste subsidiegeld met €1.637.218. Andere gemeenten in Brabant die veel geld kregen zijn onder anderen Someren (€1.274.527), Meierijstad (€1.033.099) en Bergeijk (€948.549). In totaal maakten alle Brabantse gemeenten gebruik van de subsidieregeling. 

Bekijk hier hoeveel subsidie bedrijven in jouw gemeente hebben gekregen. Je kunt ook zien hoeveel subsidie er ging naar de overheid, particulieren en non-profitorganisaties. 

Agrarische bedrijven

Ruim de helft van de subsidieaanvragen in Brabant kwam van particulieren, om bijvoorbeeld asbest van het dak van een woonhuis weg te halen. Het meeste geld ging echter naar ondernemers, die grotere oppervlakten moesten verwijderen. Een woordvoerder van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland gaat er van uit dat dit voornamelijk agrarische bedrijven zijn. Daken van oude schuren en stallen zijn namelijk vaak bedekt met asbest golfplaten. 

Alleen daken groter dan 35 vierkante meter kregen subsidie. Voor iedere vierkante meter aan verwijderd dak met asbest werd er 4,50 euro uitgekeerd, met een maximum van 25 duizend euro. Begin dit jaar lag de gemiddelde prijs voor het saneren van asbest bij grote schuurdaken op minstens tien euro per vierkante meter. Bij particulieren met kleinere daken loopt dat richting de vijftig. 

80 miljoen vierkante meter asbestdak

Het bedrag dat door de Rijksoverheid was vrijgemaakt om daken asbest vrij te maken zou eigenlijk uitgekeerd worden tot eind dit jaar. Eind 2018 was dit geld echter al op. Met het geld is in totaal 16,8 miljoen vierkante meter asbest in Nederland verwijderd, waarvan  4.560.750 vierkante meter uit daken in Brabant. Naar schatting ligt er nog ongeveer 80 miljoen vierkante meter asbestdak. Het is niet bekend of er een nieuwe regeling komt. 

De overheid wil dat er in het jaar 2040 niemand meer overlijdt aan de gevolgen van asbest. Hierdoor werd er een wetsvoorstel opgesteld om in 2024 alle asbestdaken in Nederland te verbieden, zodat bedrijven en particulieren aansprakelijk konden worden gesteld voor het niet verwijderen van asbest. Het voorstel werd eerst uitgesteld naar 2028 en sneuvelde uiteindelijk in de Eerste Kamer, omdat het niet haalbaar zou zijn. 

Opluchting

Zo’n 400.000 eigenaren van vele miljoenen vierkante meters asbestdak - waarvan nog een kwart op woningen - zijn vooralsnog verlost van hun verplichte sanering. Land- en tuinbouworganisatie LTO meldde eerder al dat boeren opgelucht zijn nu het verbod voorlopig van de baan lijkt te zijn. De verplichting die er lag was voor veel boeren nog een stap te ver omdat ze het niet konden betalen.