Volledig scherm
De Meern - De woning met praktijk aan de Zandweg van de omstreden natuurgeneeskundige die Sylvia Millecam onder behandeling had. © Marnix Schmidt

'Millecam-arts' René Broekhuyse zegt nu Q-koorts te kunnen genezen

DEN BOSCH/DE MEERN - René Broekhuyse, die uit het artsenregister werd geschrapt vanwege zijn rol in de zaak-Sylvia Millecam, zegt nu Q-koorts te kunnen genezen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg kijkt met argusogen toe.

Broekhuyse biedt vanuit zijn alternatieve praktijk in het Utrechtse De Meern zelf ontwikkelde ‘coxiel-korrels’ aan tegen Q-koorts, een ziekte die de afgelopen 10 jaar zeker 74 levens kostte. Hoewel de Inspectie benadrukt dat op niet-wetenschappelijk ontwikkelde middelen geen ‘medische claims’ mogen worden gelegd, zegt Broekhuyse dat coxiel ‘als een kanon werkt’ op de ‘primitieve bacteriën’ die volgens hem ten grondslag liggen aan Q-koorts. ,,Het kan Q-koorts volledig genezen, in 7 weken.”

Verhaal gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De voormalige arts René Broekhuyse werd in 2006 uit zijn beroep gezet wegens zijn aandeel in de behandeling van actrice Sylvia Millecam. Nu zegt hij Q-koorts te kunnen genezen.

Overleden

Volledig scherm
Sylvia Millecam overleed in 2001 aan borstkanker. © ANP

De 77-jarige Broekhuyse was al voor hij in aanraking kwam met Sylvia Millecam omstreden. Het overlijden van de tv-persoonlijkheid in 2001 was voor de rechter aanleiding om Broekhuyse te schrappen uit het BIG-register. Hij zou Millecam, die aan borstkanker leed, hebben weggehouden van de reguliere zorg door te stellen dat ze geen kanker had. Na zijn schrapping ging Broekhuyse als alternatief behandelaar verder.

Cees Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij, noemt Broekhuyse een ‘idioot’ die ‘psychisch niet normaal’ is. ,,Dit soort mensen geeft valse hoop aan mensen met soms ernstige klachten. Dat is kwalijk.”

'Tientallen patiënten'

Volledig scherm
Flesjes met het door René Broekhuyse ontwikkelde middel coxiel zijn op internet te koop. © Gezondheidswebwinkel.nl

Broekhuyse heeft een totaal eigen visie op wat Q-koorts is - en staat daarin alleen. Volgens hem is de ziekte van mens op mens overdraagbaar, en vindt er op dit moment ‘een explosie’ van het aantal patiënten plaats. ,,Volgens mijn laatste metingen zijn het er 300.000. Ik heb de laatste weken tientallen patiënten in mijn kliniek gehad. Ze zijn moe, futloos. Dan ga ik meten en ja hoor, Q-koorts.”

In een brief aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) biedt Broekhuyse aan om de Q-koorts samen, met behulp van zijn middeltje coxiel, te lijf te gaan. Het RIVM ziet daar geen heil in. ,,De heer Broekhuyse schrijft dat Q-koorts van mens op mens overdraagbaar is. Daar is geen enkele aanwijzing voor”, stelt een woordvoerder.

Alberto Stegeman

In maart jongstleden werd Broekhuyse nog ‘ontmaskerd’ door het SBS6-programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman. De behandelaar raadde - gefilmd door een verborgen camera - een zogenaamde kankerpatiënte af om zich te laten opereren in het ziekenhuis.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg startte naar aanleiding van de uitzending een onderzoek naar de handel en wandel van de voormalig arts. De Inspectie overweegt om dit verhaal in dat nog lopende onderzoek te betrekken.

In het Brabants Dagblad van donderdag 17 augustus een uitgebreid verhaal over de handel en wandel van René Broekhuyse.