Minder dieren in Brabantse asiels door corona, ‘het is nu wel heel stil’
Wie een dier uit het asiel wil halen, heeft in Brabant veel minder keus dan normaal. Corona houdt ons thuis en tegelijkertijd lijkt het voor mensen een reden om een beestje in huis te halen. Wie alvast wil kijken kan terecht op de website van Dierenasiels.com. Momenteel zijn er negentien plaatsbare honden in Brabant.
Delen per e-mail
In Dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven zitten beduidend minder honden dan normaal rond deze tijd. ,,Dat ligt er voornamelijk aan dat er minder binnen worden gebracht. Waarschijnlijk omdat mensen nu meer thuis zijn en beter op hun honden letten. Oneerbiedig gezegd is er vooral minder aanvoer”, licht beheerder Wilbert Veldman toe. Momenteel zitten er drie plaatsbare honden in Eindhoven. ,,Voor gangbare honden is eigenlijk altijd wel veel belangstelling en deze zijn ook snel te plaatsen. Hetzelfde geldt voor katten. Van de zestien katten die hier nu zitten zijn er elf gereserveerd.”
Woordvoerster Saskia Thijssen vult aan: ,,De honden die nu bij ons verblijven, zijn honden die een ervaren baas vragen en die niet geschikt zijn om bij onervaren eigenaren, gezinnen met kinderen of bij ander dieren te plaatsen. Voor dit soort honden is het altijd lastiger om een baas te vinden, terwijl we voor probleemloze beginnershonden snel een baas vinden. Dit staat los van corona. Voor katten geldt hetzelfde.”
Meer reacties tijdens eerste lockdown
Hoewel het normaliter in de winter altijd rustiger is in het opvangcentrum, zijn dit wel erg lage aantallen. Gedurende de eerste lockdown viel op dat veel meer reacties binnenkwamen op de dieren. Thijssen: ,,Onze plaatsingsprocedure is altijd al streng; voor honden is er vooraf een intake en we nodigen alleen mensen uit voor een kennismaking als we denken dat het een match zou kunnen zijn. Ook stellen we ter plekke veel vragen over de werk-, gezins- en woonsituatie en houden goed in de gaten hoe de hond en de mogelijke eigenaar op elkaar reageren. Sinds corona vragen we ook hoe mensen met het dier om denken te gaan ná corona. Hebben ze dan nog wel tijd voor het dier, is er dan tijd voor een eventuele hondentraining, hebben ze al nagedacht over het zoeken naar een uitlaatservice voor dagen waarop de baasjes weg zijn? We doen er alles aan om impulsaankopen te voorkomen en zijn trots te melden dat de voorbije maanden nog geen dieren retour zijn gekomen. “
Steeds meer dieren gechipt
Ook bij DierenOpvangCentrum Tilburg is het rustig, vertelt eigenaar Harry Backx. ,,Op dit moment hebben we 15 honden en 22 katten, terwijl we anders tussen de 25 en 30 honden en zo’n 40 à 50 katten binnen hebben. Er komen vooral dieren binnen die om allerlei redenen worden afstaan, maar er zijn beduidend minder meldingen van zwerfdieren.”
Hij heeft wel een idee hoe dat komt. ,,Er zijn nu niet zoveel mensen op straat. Dat is altijd zo in de winter, maar tijdens de coronacrisis helemaal. Ten minste, dat is onze indruk. Gevolg: de Dierenambulance wordt minder vaak gebeld voor gevonden beesten. Daarnaast worden tegenwoordig steeds meer dieren gechipt. Mensen binden een gechipte hond niet zo snel aan een boom, omdat we hem of haar als baasje dan gelijk hebben achterhaald.”
Hoewel er dus minder dieren worden binnengebracht dan normaal, kan Backx niet zeggen dat er sprake is van een leegloop in zijn asiel. ,,Ik vind het eerlijk gezegd opmerkelijk om te horen dat er op dit moment zo goed als lege asiels zijn. Wij laten de dieren namelijk alleen gecontroleerd weggaan na een goed gesprek met de toekomstige eigenaar.”
Impulsaankopen voorkomen
De dierenvriend wil voorkomen dat de baasjes een impulsaankoop doen en binnenkort met hangende pootjes bij hem terugkomen ,,We moeten het natuurlijk niet hebben dat we honden en katten over een paar maanden weer hier zien. Nu mensen thuiswerken lijkt het heel leuk, een hond. Maar als iedereen straks weer naar de baas moet, wordt het misschien een ander verhaal.”
Hij denkt daarom dat het mogelijke ‘corona’-effect pas echt zichtbaar is als het virus onder controle is. ,,Als er dan ineens meer dieren binnenkomen, dan kun je wel zeggen dat corona de oorzaak was. Maar ik vind het nu nog lastig om dat stellig te zeggen.”
Sociale media
In Dierentehuis Den Bosch is het nu ‘wel heel stil', volgens Wendy van der Togt. ,,Het is significant leger hier, drie honden en vijftien tot twintig katten. Dat is normaal het dubbele. Ook ons dierenpension loopt minder goed. Meestal zijn we rond deze tijd al volgeboekt voor de voorjaarsvakantie en zomervakantie. Nu hebben we haast geen aanmeldingen.” Van der Togt ziet het aantal dieren in het asiel de laatste jaren al wel teruglopen. Daarin spelen sociale media volgens haar een grote rol. ,,Mensen kunnen via andere kanalen dan het asiel hun dieren plaatsen.”
Leuke, kleine hondjes altijd snel weg
,,Normaal gesproken zijn hier al niet zo veel honden”, zegt Ellen Goedhart, assistente bij Dierenasiel Waalwijk. ,,Momenteel zitten er twee, waarvan een moeilijke. We merken wel dat als er honden op internet gezet worden, dat er meteen gereageerd wordt en mensen willen meteen komen kijken. Leuke, kleine hondjes zijn eigenlijk altijd wel snel weg.”
Goedhart merkt wel dat er meer vraag is naar katten. ,,Er zijn nu veel minder katten dan normaal in de winter. Nu hebben we er zes, terwijl er anders toch wel zo’n twintig tot dertig hier zitten. Van de zes die we nu hebben zijn er vier besproken.”
Ook in Breda zitten er niet veel honden in het Dieren Opvang Centrum. Vijf om precies te zijn. Of dat coronagerelateerd is kon de medewerkster niet zeggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het mysterie van de kluis die urenlang op straat lag is deels opgelost: hij is gestolen, maar wat zit er in?
HELMOND - ,,Volgens mij is dat onze kluis.” Een paniekerig telefoontje van een medewerker zorgde dat Bjorn van de Brug vanochtend vroeg al naar het politiebureau reed. Hij weet wel waar de kluis vandaan komt die donderdagavond urenlang op de Oranjelaan in Helmond heeft gelegen: die is gestolen bij zijn loods. -
PREMIUM
Kwart Brabantse cultuurinstellingen vreest faillissement
TILBURG - Bijna een kwart van de culturele instellingen vreest een faillissement. Dat blijkt uit een onderzoek onder culturele instellingen en kunstenaars in Brabant, dat in opdracht van Kunstloc Brabant werd uitgevoerd door onderzoeksinstellingen PON en Telos. -
PREMIUM
‘Ik ben 94 jaar en nog niet oud genoeg voor Pfizer-vaccin?’ Verwarring alom bij ouderen, ook door fouten GGD
GAANDEREN - Wie 65 is, wordt nog niet gevaccineerd, tenzij je dit jaar jarig was. Als je 94 bent, kun je een bericht krijgen dat je voor het AstraZeneca-vaccin op de wachtlijst komt, maar je krijgt Pfizer en komt niet op een wachtlijst. En momenteel wordt de groep 60 tot 64 jaar gevaccineerd, maar niet de 60-, 61- en 62-jarigen. Bent u er nog? -
Voorlopig laatste lentedag in Brabant, vanaf morgen wordt het koud
Het lijkt erop dat vandaag de laatste zonnige lentedag is voorlopig. Volgens Weerplaza kan het in zuidoosten van het land 10 tot 16 graden worden. Daarna dalen de temperaturen en kan het 's nachts gaan vriezen. -
PREMIUM
Openstelling voortgezet onderwijs: leraren in spagaat tussen scherm en school
DEN BOSCH - Ze stonden eindelijk weer in dat klaslokaal. De leraren van het voortgezet onderwijs hebben hun eerste week erop zitten. Hoe het was? ,,Fijn, maar ook best ingewikkeld”. Over dubbele lessen, halve klassen en die spagaat tussen scherm en school.
-
Stef Smits (9) uit Best start eigen kledinglijn, na twee dagen loopt de mailbox over
BEST - Ondertussen kennen we hem wel: Stef Smits, de jongen die hakken cadeau kreeg van Paul de Leeuw nadat hij meedeed aan de talentenjacht ‘Holland’s Got Talent’. Nu start hij zijn eigen kledinglijn. Meer begonnen als een klein idee, maar na twee dagen was de mailbox van moeder Anouschka al ontploft. -
PREMIUM
Bloemen, kaarsen en een knuffel voor omgekomen studente (18) uit Cuijk: ‘Ze was een vriendin van mij’
CUIJK/ KATWIJK - Dinsdag, even na het middaguur, liggen er bij de plek van het noodlottig ongeval al enkele bloemetjes in de berm en branden er twee kaarsjes, ter nagedachtenis aan de overleden Cuijkse studente. -
PREMIUMcultuur
Daan Verhoeven blij met interesse voor werk vader Cornelis: ‘Als ik hem lees, hoor ik zijn stem in mijn hoofd’
Twintig jaar na de dood van de filosoof en essayist Cornelis Verhoeven verscheen een bundel met onuitgegeven essays uit het midden van de jaren 50: Alledaagse mijmeringen. En er komt nog meer aan. Zoon Daan is blij met de hernieuwde interesse voor het werk van zijn vader. ,,De aandacht voor zijn werk is wat aan het verpieteren.”