Volledig scherm
© Archieffoto BD

Minder meldingen van dumpen drugsafval in Brabant

DEN BOSCH - Het aantal meldingen van gedumpt drugsafval in Brabant is gedaald. Tot en met 11 november noteerde de provincie 122 dumpingen, in 2014 waren dat er ongeveer 200.

Een duidelijke verklaring voor de daling is er niet. De provincie vermoedt dat gemeenten niet alle gevallen melden, maar laat onderzoeken of dat werkelijk zo is.

Subsidie
Binnenkort treedt er overigens een regeling in werking waarbij grondeigenaren subsidie krijgen voor het opruimen van het drugsafval. Voorwaarde is wel dat ze de dumping melden bij de provincie en ze zich bij het opruimen houden aan de regels die de provincie stelt. Het Rijk heeft een miljoen euro beschikbaar gesteld voor het opruimen van het drugsafval. Het kabinet kwam over de brug na aanhoudende druk van bestuurders uit Brabant, de provincie die het meest te lijden lijkt te hebben onder de illegale productie van -vooral- synthetische drugs.

Cijfers
De provincie wijst er ook op dat de cijfers niets zeggen over de vraag of er minder drugs gemaakt wordt in Brabant. Eén grote partij drugsafval legt bijvoorbeeld meer gewicht in de schaal dan vijf kleine dumpingen. De provincie houdt volgende week donderdag een symposium over de drugsdumpingen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement