Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Minister Schouten boos over frauderende mestbedrijven

AMSTERDAM- Minister Carola Schouten (Landbouw) reageert furieus op een bericht in NRC Handelsblad dat bijna twee op de drie mestbedrijven in Oost-Brabant en Noord-Limburg zijn beboet of veroordeeld wegens fraude of daarvan worden verdacht. Boerenorganisatie ZLTO reageert geschrokken.

De krant schrijft zaterdag op basis van eigen onderzoek dat 64 procent van de boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaars in die regio's fraudeert of verdacht wordt van fraude met mesttransport, vervalsen van administratie of het omzeilen van gps-controles. Schouten wil snel opheldering van de sector. NRC deed uitgebreid onderzoek naar de praktijken en vroeg gegevens op bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO). Zaterdag publiceerde de krant al haar bevindingen.

Veehouders mogen slechts een deel van de varkens- en koeienmest uitrijden. Dit ter voorkoming van een overschot aan fosfaat en stikstof in de grond. De rest moet worden afgevoerd, maar dat kost 1000 euro per vracht. Boeren werken daarom samen met transporteurs en doen alsof ze mest vervoeren. De administratie klopt, maar in de praktijk rijden vrachtwagens leeg heen en weer.

Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie).
Volledig scherm
Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie). © ANP

'Ik verwacht tekst en uitleg'

Schouten zegt in een reactie: ,,Dit maakt mij echt boos. Dit is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor de sector zelf. Ik wil na het weekend direct om tafel met de betrokken brancheorganisaties. En ik verwacht van hen tekst en uitleg te krijgen.''

Dat ,,de mestwereld - op zijn zachtst gezegd - niet brandschoon is'' was volgens Schouten al bekend. ,,Maar dit geeft wel aan dat het diep zit en dat er kennelijk op tal van fronten wordt samengewerkt.''

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff zegt in een reactie dat ,,minister Schouten zo snel mogelijk aan de Kamer moet komen uitleggen hoe ze deze malafide praktijken gaat stoppen.''

Geschrokken

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is geschrokken van het NRC-verhaal en neemt afstand van de overtredingen. ,,Regels moeten worden in het belang van het milieu én de sector worden nageleefd.'' De boerenorganisatie pleit voor overleg in de sector over goede oplossingen voor het mestoverschot.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Thuiswerken én lesgeven? Hahaha! ‘Ik ga dit dus echt niet doen, hè. En jij legt het ook helemaal niet goed uit!’
    PREMIUM

    Thuiswer­ken én lesgeven? Hahaha! ‘Ik ga dit dus echt niet doen, hè. En jij legt het ook helemaal niet goed uit!’

    VLIJMEN - Een baan, drie jonge kinderen, een hond, het huishouden én een man die gewoon naar het werk moet. Of wij ouders dan ook nog even willen zorgen of die kinderen geen leerachterstand krijgen in tijden van corona? Verslaggeefster Linda Akkermans doet haar best. ,,Maar ‘s avonds wil ik geen versjes uit mijn hoofd leren. Dan moet ik mijn werkuren inhalen. En daarna wil ik wijn.”