Volledig scherm
© ANP

Motorrijden. Durf jij het nog?

DEN BOSCH - Het voorjaarszonnetje is doorgebroken en dat betekent dat motorrijders weer massaal hun stalen ros uit de stalling halen. Traditioneel leidt dat tot veel verkeersongelukken. Alleen al in Brabant en de Bommelerwaard zijn sinds 2010 54 verongelukte motorrijders te betreuren en het eerste dodelijke slachtoffer van 2016 is al gevallen. Maar om dit jaar de traditie te doorbreken wordt er donderdag een landelijke campagne gestart genaamd 'Graag gezien!'

''In 2009 vielen in het eerste mooie weekeinde van het jaar vier dodelijke slachtoffers door een motorongeval te betreuren”, zegt woordvoerder Ad Vonk van de ANWB. "Dat was voor ons aanleiding om een campagne te beginnen. Sindsdien doen we dat jaarlijks, nu is het voor het eerst dat we de krachten bundelen met veel meer organisaties.” Waaronder Veilig Verkeer Nederland (VVN), de Algemene Nederlandse Wielrijdersbond (ANWB) en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).

De campagne focust op kleding en duidelijk gedrag van de verkeersdeelnemers, maar er zijn meer tips om de motor weer veilig thuis te krijgen. "Start voorzichtig, want je bent 'retekwetsbaar' op de motor. Volg een herhalingscursus en draag áltijd beschermende kleding", aldus motorrijder Willem Berendsen. Toch, hoe veilig je ook rijdt. De cijfers stemmen niet heel positief. Tien procent van alle dodelijke ongelukken zijn motorrijders en op de motor heb je twintig keer zoveel kans om dodelijk te verongelukken dan automobilisten. Het risico om ernstig gewond te raken is zelfs veertig keer zo groot.

Bekijk de interactieve kaart met een overzicht van de motorongevallen in Brabant en de Bommelerwaard van 2010 tot en met 2016 in groot formaat. Meer weten? Lees het Brabants Dagblad van donderdag 17 maart.

De reclamecampagne 'Graag Gezien' over veiligheid van motoren die vanaf 17 maart te zien en te horen is.