Volledig scherm
PREMIUM
Muziektherapeut Annemarie Kosse zingt en speelt gitaar voor Mieke op de afdeling dementie van ouderenorganisatie Van Neynsel in Den Bosch. © Arno Heesakkers

Muziektherapie voor mensen met dementie ofwel
zingen waar verwarring woont ... ‘Het helpt!’

DEN BOSCH -  Een kast verwarren met de deur naar buiten. Niet meer weten waar je zelf woont, maar nog wel waar die twee motten huizen uit een bekend oud Hollands liedje. Verwarring alom  op de afdeling dementie van ouderenorganisatie Van Neynsel (Den Bosch, Vught). Sinds een jaar komt hier wekelijks muziektherapeut  Annemarie Kosse (36). Ze brengt rust en afleiding, laat mensen opbloeien. Het Brabants Dagblad liep een middag met haar mee.     

‘Is dat de deur naar buiten?”, vraagt een vrouw wijzend op de donkerbruine buffetkast. Het is maandagmiddag en we zijn in Eemwijk, een locatie van Van Neynsel Ouderenzorg in Den Bosch. ,,Nee”, zegt muziektherapeut Annemarie Kosse (36). ,,Maar een stukje verderop kunt u wel naar buiten kíjken.”
Naar buiten, naar huis of wég: het zijn woorden die vaak vallen hier waar dementie woont. Naast ons zet een begeleidster een vrouw op een stoel. ,,Nou, ik ben er vandoor.”  Paniek bij die ander: ,,En ík dan, hoe kom ik dan thuis?” ,,Gij bent al thuis, gij wóónt hier.”

  1. Rondleiding op de crisisopvang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    Rondlei­ding op de crisisop­vang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    HALSTEREN - Het is vijf uur en eigenlijk zit onze rondleiding bij de crisisopvang van GGZ WNB er wel zo’n beetje op als plots een nieuwe cliënt binnenkomt met de ambulance, vergezeld door politie-agenten. Een jonge man die stemmen hoort en thuis door het lint is gegaan. ,,Wij hebben geen plek, misschien Emergis of Breburg?”, vraagt Claire de Vries zich hardop af tijdens het overleg met de psychiater voordat ze de man gaan beoordelen.