Volledig scherm
PREMIUM
Muziektherapeut Annemarie Kosse zingt en speelt gitaar voor Mieke op de afdeling dementie van ouderenorganisatie Van Neynsel in Den Bosch. © Arno Heesakkers

Muziektherapie voor mensen met dementie ofwel
zingen waar verwarring woont ... ‘Het helpt!’

DEN BOSCH -  Een kast verwarren met de deur naar buiten. Niet meer weten waar je zelf woont, maar nog wel waar die twee motten huizen uit een bekend oud Hollands liedje. Verwarring alom  op de afdeling dementie van ouderenorganisatie Van Neynsel (Den Bosch, Vught). Sinds een jaar komt hier wekelijks muziektherapeut  Annemarie Kosse (36). Ze brengt rust en afleiding, laat mensen opbloeien. Het Brabants Dagblad liep een middag met haar mee.     

‘Is dat de deur naar buiten?”, vraagt een vrouw wijzend op de donkerbruine buffetkast. Het is maandagmiddag en we zijn in Eemwijk, een locatie van Van Neynsel Ouderenzorg in Den Bosch. ,,Nee”, zegt muziektherapeut Annemarie Kosse (36). ,,Maar een stukje verderop kunt u wel naar buiten kíjken.”
Naar buiten, naar huis of wég: het zijn woorden die vaak vallen hier waar dementie woont. Naast ons zet een begeleidster een vrouw op een stoel. ,,Nou, ik ben er vandoor.”  Paniek bij die ander: ,,En ík dan, hoe kom ik dan thuis?” ,,Gij bent al thuis, gij wóónt hier.”

 1. Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk
  video

  Met loeiende sirenes op pad met de Brabantse brandweer: echte beelden geven inkijkje in heftig werk

  Een vrachtwagen die vastzit onder het beruchte viaduct in Waalwijk. Een auto die spontaan in brand vliegt op een drukke rotonde in Breda. Een persoon die uit het koude water wordt gered in Geertruidenberg. Deze beelden staan gebrand op het netvlies van de brandweerlieden die dagelijks met spoed uitrukken. Voor wie altijd al een keer heeft willen meegaan met ze, kan dat doen in deze eerste aflevering van de vlog van Brandweer Midden- en West-Brabant.
 2. Ondernemers VNO-NCW blij met uitspraak over maximumsnelheid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  Onderne­mers VNO-NCW blij met uitspraak over maximum­snel­heid: ‘We kunnen weer vooruit met de bouw’

  De kogel is door de kerk: de coalitiepartijen zijn het eens over de maatregelen die genomen moeten worden omtrent de stikstofproblematiek. De regel die ze nu willen invoeren is dat de maximumsnelheid overdag in een groot deel van Nederland wordt verlaagd naar 100 kilometer per uur. Vanaf 19.00 uur mag er ‘gewoon’ 130 kilometer per uur worden gereden. De Brabantse en Zeeuwse ondernemers, verenigd in het VNO-NCW, zijn blij met die uitspraak.