Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Nabestaande slachtoffer Q-koorts doet aangifte tegen geitenhouder

VOERENDAAL/ HERPEN - Een nabestaande van een slachtoffer van de Q-koortsepidemie heeft gisteren bij de politie aangifte gedaan tegen de eigenaar van een zorgboerderij uit het Limburgse Voerendaal. Hij zou hebben geweten dat zijn dieren besmet waren, maar verzweeg dat voor bezoekers en 'hulpboeren'.

De klas van Joep van der Linden (16) bezocht in maart 2009, drie weken voordat geitenboer Ron G. bekendmaakte dat er Q-koorts bij zijn geiten was ontdekt, de boerderij. Joep raakte daar besmet met het virus en overleed aan de gevolgen daarvan. Moeder Jet van der Linden doet nu aangifte tegen G.

Voorzichtiger
Volgens haar advocaat Luc Rohof is de dood van Joep de geitenboer te verwijten. ,,Er spelen hier een aantal zaken. Uit tankmelkonderzoek bleek al dat de boerderij besmet was. Daarnaast zijn er personeelsleden die zeggen dat ze is verteld dat de geiten besmet waren met Q-koorts, maar dat ze het moesten verzwijgen totdat hij een brief had gestuurd naar de overkoepelende organisatie voor zorgboerderijen.

Rohof: ,,De boer heeft gespeeld met vuur. Vooral omdat hij een zorgboederij runde waar hij dagelijks zeer kwetsbare 'hulpboeren' ontving die daar hun dag besteedden, zoals kinderen en verstandelijk gehandicapten."

Ook een van deze hulpboeren doet aangifte tegen G. Haar broer raakte besmet met het virus, volgens het NRC.

Q-koorts
De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2009. In die periode werd het virus verspreid via besmette geitenhouderijen.Het epicentrum van de uitbraak lag bij Herpen, gemeente Oss. Er zouden tienduizenden mensen ziek zijn geworden, zeker 74 mensen overleefden de Q-koorts niet. 300 patiënten startten afgelopen oktober een rechtszaak tegen de Staat omdat zij vinden dat de overheid eerder had moeten ingrijpen tijdens de epidemie.

Meer over de q-koorts op bd.nl/qkoorts