Volledig scherm
© Thinkstock

Naderende hitte leidt tot nodige maatregelen in Brabant

De naderende hitte zorgt voor de nodige alertheid in Brabant. Scholen komen met tropenroosters en evenementen worden afgelast of aangepast. De GGD waarschuwt dat met name ouderen en kinderen goed moeten opletten.

Diverse scholen hebben een aangepast lesrooster aangekondigd. Zo beginnen de kinderen van SBO De Vijfkamp in Eindhoven de komende week al om 8.00 uur. Ze krijgen tot 12.15 uur les. Op woensdag zijn ze de hele dag vrij. Ook op de Willibrordusschool in Alphen beginnen de lessen al om 8.00 uur en wordt een continuerooster ingevoerd. Middelbare scholen hebben eveneens aangekondigd het rooster aan te passen. Zo vervroegt het Eckart College in Eindhoven alle lestijden met een uur. De eerste toetsen begin daardoor al om 8.05 uur. Ook zijn er scholen die badjes neerzetten en buiten waterspelletjes spelen.

Organisaties van evenementen houden de weersvoorspellingen ook angstvallig in de gaten. De organisatie achter de wandelvierdaagse in Wintelré heeft inmiddels bekendgemaakt dat de vierdaagse wordt afgelast. Het evenement wordt verplaatst naar augustus.

Adviezen voor tijdens het warme weer

Mensen wordt aanbevolen rustig aan te doen, meer te drinken (liever geen alcohol) en uit de zon te blijven. Volgens rijksgezondheidsdienst RIVM kan de hitte klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn opleveren. De hitte gaat vaak ook samen met meer luchtverontreiniging. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten als hoesten en kortademigheid, stelt de GGD.

De ANWB adviseert automobilisten komende week voldoende water mee te nemen. De bond zet extra wegenwachten in vanwege de voorspelde tropische temperaturen. Dat gebeurt onder meer in de omgeving van Nijmegen, waar de Britse rockband Muse donderdagavond optreedt in het Goffertpark.

Maandag treedt ook het ‘Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen’ in werking. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. Bij Vion mogen op warme dagen niet meer dan zes veewagens op het terrein staan. Aan dat aantal vrachtwagens kan het bedrijf verkoeling bieden.

 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 2. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.