Volledig scherm
PREMIUM
Freek Claasen senior met Nadiya Mohado, de vriendin van zijn zoon. Nadat ze in psychotische toestand uit het raam klom en twee verdiepingen naar beneden viel, liep ze lichamelijk letsel op en is voorlopig veroordeeld tot de rolstoel. © Jan Zandee

Nadiya (23) uit Oss is bang voor zichzelf: ‘Ik voel dat ik dringend échte hulp nodig heb’

OSS - Nadiya Mohado (23) uit Oss ziet dingen die er niet zijn, hoort stemmen in haar hoofd. Dat begon toen ze een tiener was. Ze vond de weg naar jeugdhulp niet en intussen werden haar psychische problemen erger. Ze wacht nu op opname op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Daar is (nog) geen plek.

Een jaar duurt de verkering nu, die van Nadiya Mohado (23) en Freek Claasen (38) uit Oss. Hij is haar verloofde, zegt zij trots. Maar hij is ook haar mantelzorger. Want met de liefde kwamen de zorgen. Het gaat niet goed met Nadiya. Allang niet. Dat begon al vroeg, 15, 16 jaar oud. Thuis hadden ze grote zorgen om Nadiya. Om haar chronische vermoeidheid, dat ze niet naar school kon, zelfs niet voor twee uurtjes in een aangepast rooster, om het hallucineren, dat ze dingen zag die er niet waren, om de stemmen die ze hoorde in haar hoofd.