Volledig scherm
Het rapport 'Q-koorts , een kwestie van erkenning'. © Chris van Mersbergen/BD

Nationale ombudsman: Overheid moet Q-koortspatiënten erkennen

DEN HAAG – De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Economische Zaken moeten met een concreet gebaar ‘zichtbaar en voelbaar maken’ dat Q-koortspatiënten erkend worden. Dat beroep doet de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een nieuw rapport over de nasleep van de epidemie.

Van Zutphen stelt dat de situatie van de gedupeerden sinds 2012 niet veel is verbeterd. Q-koortspatiënten kampen met financiële, sociale en gezondheidsproblemen. Ze voelen zich niet erkend en herkend door de overheid. ‘Erkenning staat los van de schuldvraag of aansprakelijkheid. Het gaat om het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen. De overheid moet naast en niet tegenover de patiënten gaan staan', schrijft Van Zutphen.
Niet veranderd
Vijf jaar eerder deed de ombudsman ook al onderzoek naar de rol van de overheid bij de Q-koortsepidemie in 2008-2009. ,,De Nationale ombudsman constateert dat de houding van de overheid ten opzichte van de patiënten niet is veranderd sinds 2012. Het uitblijven van de zo gewenste excuses is voor veel patiënten een hard gelag'', aldus de klachtenbehandelaar.
De ombudsman vond destijds dat de overheid te laks reageerde op de uitbraak van de infectieziekte. Daardoor zouden onnodig slachtoffers zijn gevallen. Excuses heeft het kabinet niet willen maken en een schadevergoeding voor getroffenen zat er ook niet in, ondanks een oproep daartoe van de ombudsman.
Erkenning
Volgens Van Zutphen is het in 2017 nog steeds een kwestie van erkenning. ‘Er is veel verbeterd, vooral in systemen en processen. Maar patiënten en nabestaanden lopen nog steeds tegen grote problemen aan’, concludeert hij. ‘Het is de hoogste tijd om de blik op deze patiënten en nabestaanden te richten en hen nu echt te horen.’

Tweets by @search