Volledig scherm
Een nerts © commons.wikipedia.org

Nertsenbranche in Brabant groeit ondanks verbod (video)

DEN BOSCH - Het fokken van nertsen brengt in Brabant naar schatting 90 miljoen euro per jaar op en is ondanks de ‘Wet verbod pelsdierhouderij’ met 3 procent gegroeid. De Partij voor de Dieren vindt de recente uitbreidingen illegaal en wil dat de provincie ze ongedaan maakt.

Statenlid Marco van der Wel heeft dinsdag een verzoek hiertoe naar het provinciebestuur gestuurd: "Wij zijn in het algemeen natuurlijk geen voorstander van de nertsenfokkerij. Maar we willen zeker geen onnodig dierenleed. Deze uitbreidingen zijn gewoon illegaal geworden door de recente uitspraak van het gerechtshof."

Legaal
De Wet verbod pelsdierhouderij werd van kracht in januari 2013 maar werd door een vonnis van de rechtbank weer buiten werking gesteld in mei 2014. Het Rijk ging vervolgens in hoger beroep. In november 2015 vernietigde het gerechtshof in Den Haag het vonnis van de rechtbank waardoor de wet weer in werking trad. Onduidelijk is nu wat gebeuren moet met uitbreidingen die vergund en gerealiseerd zijn na 2013. Volgens de NFE, de brancheorganisatie van pelsdierfokkers, zijn deze gewoon legaal.

Opspraak Rios Mink
De nertsenbranche, en dan in het specifiek het Rosmalense Rios Mink, kwam maandag opnieuw in opspraak. Via Stichting Animal Rights kwamen videobeelden van de fokkerij naar buiten waarop te zien was hoe de dieren vergast worden. Te zien is hoe twee medewerkers met de dieren slingeren. Die beelden leidden ook al tot vragen van politieke partij de Bossche Groenen.

Animal Rights heeft vorige week undercoverbeelden gemaakt van het vergassen van nertsen op bontfokkerij Rios Mink in Rosmalen. Activisten zaten verscholen achter de schutting van de fokkerij en keken door een gat in de omheining. Zij filmden hoe op brute wijze nertsen in de gaskist gesmeten werden. Steun ons om dit bruut geweld tegen dieren te stoppen. https://www.animalrights.nl/doneren
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.