Volledig scherm
© Sanne Donders

Nieuw centrum voor slachtoffers seksueel geweld

Den Bosch - Onnodig extra onderzoek en je verhaal steeds herhalen terwijl je die verkrachting het liefst zo snel mogelijk vergeet. En nazorg? Die hulp krijg je alleen als je er zelf om vraagt. Dat moet anders. En dat gaat anders vanaf maandag na de opening van het Centrum Seksueel Geweld Oost-Brabant in Eindhoven. 

Slachtoffer willen hun verhaal niet vaker vertellen dan nodig is. Ze willen niet meerdere keren onderzocht worden en gaan vaak uit zichzelf niet langs bij een psycholoog. Het Centrum Seksueel Geweld dat maandag open gaat in Eindhoven moet voor slachtoffers het traject na seksueel geweld, zo makkelijk mogelijk maken. 

Eén punt waar slachtoffers terecht kunnen, één punt waar ze hun verhaal doen en ze onderzocht worden en één punt van waaruit ze persoonlijk begeleid worden. Het kan in het nieuwe Centrum Seksueel Geweld in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven omdat op die plek  de (zeden)politie, Veilig Thuis, Slachtofferhulp, de GGD en de geestelijke gezondheidszorg samenkomt.  

Landelijk nummer

Hoe werkt het? Een slachtoffer meldt zich via het landelijke 0800-0188 nummer en wordt meteen doorgeschakeld naar het regionale centrum waar ze terecht kunnen. Slachtoffers die zich binnen een week melden gaan naar de eerste hulp voor onderzoek en het verzamelen van bewijs. Alle slachtoffers worden opgevangen door een gespecialiseerde verpleegkundige en krijgen een 'case manager' toegewezen. ,,Die persoon zorgt voor de begeleiding van de rest van het traject langs politie, artsen en psychologen mocht dat nodig zijn", aldus Sandra Scherpenisse van Fonds Slachtofferhulp, dat de landelijke uitrol van het Centrum Seksueel Geweld financiert.

Aangifte doen hoeft niet. ,,Vaak is de dader een bekende van het slachtoffer wat aangifte soms extra moeilijk maak." Maar die beslissing hoeven ze niet meteen te maken. Het (forensisch) dossier blijft bewaard. Aangifte doen kan ook een half jaar later. 

Laatste provincie

Brabant is de laatste provincie waar de centra openen. Aankomende maandag voor de regio Brabant-Oost (waaronder Den Bosch) in Eindhoven en nog vóór het einde van dit jaar opent een centrum voor slachtoffers in Tilburg, Breda en Bergen op Zoom. Waar die, van de in totaal zestien centra, komt is nog niet bekend. ,,Maar aan het eind van dit jaar kan elk slachtoffer in Nederland binnen een uur terecht in een Centrum Seksueel Geweld." 

Volledig scherm
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. © Ronald Otter