In de Drunense Duinen is het ook zondag druk, ondanks de oproep om thuis te blijven.
Volledig scherm
In de Drunense Duinen is het ook zondag druk, ondanks de oproep om thuis te blijven. © Foto FPMB / Erik Haverhals

NL-Alert vanwege coronavirus, noodoproep om niet naar natuurgebieden te gaan

De boodschap kan bijna niet duidelijker: blijf vandaag thuis. Natuurmonumenten doet een noodoproep, Veiligheidsregio Brabant-Noord meldt: ‘Ga vandaag NIET naar parken, speeltuinen of andere plekken met veel mensen’ en er is een bericht via NL-Alert verstuurd.

Volgens Natuurmonumenten worden natuurgebieden op deze zonnige dag overspoeld met duizenden bezoekers. ,,Dringend verzoek om naar huis te gaan of thuis te blijven. We snappen dat dit geen leuke boodschap is, maar wel nodig: ga niet de natuur in vandaag!”

Ook de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant waarschuwt: ,,Moet je naar buiten? Volg dan de richtlijnen van het RIVM en spreek elkaar hier ook op aan. Het virus verspreidt zichzelf niet; jij verspreidt het virus.”

Geen handen, geen boks, hou afstand

De gemeente Tilburg sluit aan: ,,Blijf zoveel mogelijk thuis en ga niet onnodig op pad.” Net al jeugdagenten in Drimmelen die zondag adviseren om afstand te houden. ,,Geef geen handen, geef geen boks, houd afstand van minimaal anderhalve meter.” 

Tekst gaat verder onder video.

Ook de Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk riep zijn provinciegenoten via Twitter op om er vandaag niet op uit te trekken. ,,De zon schijnt, maar de schijn dat het een normale zondag is, bedriegt! Dus blijf thuis”. 

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma maakte zich zaterdagavond, ook via Twitter, al boos over de mensen die de oproep tot sociale onthouding aan hun laars lappen. ,,Ongelofelijke naïeve figuren die uit verveling naar de bouwmarkten, milieustraten, stadsparken, stranden of waar dan ook gaan! Ga rummikuppen, ganzenborden, netflixen... Bedenk iets, maar blijf thuis, beperk je sociale contacten. Toon je verantwoordelijk voor de samenleving.”

Te druk

Op veel plekken in het land was het zaterdag nog veel te druk. Zo riep de Veiligheidsregio Zeeland gisteren al op om Zeeland alleen nog te bezoeken als het strikt noodzakelijk is, maar dat advies leek grotendeels aan dovemansoren gericht. De burgemeesters van Zandvoort, Bloemendaal en Noordwijk riepen dagjesmensen eveneens op niet naar het strand te komen tijdens de coronacrisis.