Beeld ter illustratie
Volledig scherm
Beeld ter illustratie © Amphia Ziekenhuis

Nog 40 coronapatiënten op Brabantse ic's

Er liggen nog altijd rond de 40 coronapatiënten op de intensive care-afdelingen in de Brabantse ziekenhuizen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). 

Sinds 18 mei blijft dat aantal rond de 40 schommelen, de ene dag is het een enkeling meer, de andere dag net wat minder. Van die 40 is het ruime merendeel getest. Bij een paar patiënten bestaat slechts het vermoeden dat ze het coronavirus hebben, maar moet een test dat nog uitwijzen. Het aantal coronapatiënten op de Brabantse ic's is de afgelopen weken hard gedaald: op de piek lagen er meer dan 180 mensen op het intensive care in de provincie.

IC-patiënten
Volledig scherm
IC-patiënten © ROAZ

Deze maand overlijden er per dag maximaal tien mensen in de Brabantse ziekenhuizen aan het coronavirus. Vrijdag werden er vier sterfgevallen gemeld, twee meer dan een dag eerder. Tijdens de piek van de coronacrisis werden er in Brabantse ziekenhuizen tussen de 35 en de 40 sterfgevallen op één dag gemeld.

Het aantal coronapatiënten dat op de andere afdelingen, dus niet op de ic's, ligt in de Brabantse ziekenhuizen, is ook al een week stabiel. Iets minder dan 200 in totaal: zo'n 40 op het ic, 150 tot 160 op de andere afdelingen. 

Vrijdag werden er 50 mensen in het ziekenhuis opgenomen met corona gerelateerde krachten. Zij moeten nog getest worden, in de praktijk blijkt dat tussen de 10 en 20 procent van deze gevallen uiteindelijk daadwerkelijk corona blijkt te hebben. Vrijdag zijn er ruim 60 mensen ontslagen uit het ziekenhuis.

RIVM-cijfers

De afgelopen 24 uur zijn er 23 nieuwe meldingen binnengekomen van patiënten die zijn overleden aan het coronavirus. Gisteren werden er 13 sterfgevallen gerapporteerd, op Hemelvaartsdag waren dat er 27. Tien mensen zijn in het afgelopen etmaal met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het RIVM.

Het werkelijke aantal infecties ligt waarschijnlijk een stuk hoger doordat niet iedereen wordt getest, bijvoorbeeld als er alleen maar milde klachten zijn. Ook worden er in het weekend vaak lagere cijfers gemeld. Het sterftecijfer is in werkelijkheid ook aanzienlijk hoger, omdat alleen sterfgevallen worden meegerekend van mensen die ook positief getest zijn. Vanaf juni komt daar verandering in, dan zou iedereen met klachten getest kunnen worden.