Wachten op de optocht in Lampegat.
Volledig scherm
Wachten op de optocht in Lampegat. © Sabine Bruininx

Nog geen andere optochten afgelast alleen Valkenswaard ‘allerminst zeker’: een overzicht

Na de afgelasting van de optocht in Eindhoven bekijken andere steden en dorpen of hun optocht wel doorgaat. Vooralsnog is er naast Lampegat niks afgelast. Maar de weersvoorspellingen worden nauwkeurig in de gaten gehouden. 

Een rondje langs de gemeentes in Zuidoost-Brabant: 

Valkenswaard

In Valkenswaard is het nog allerminst zeker dat de optocht zondagmiddag doorgaat. Ben Visser, voorzitter van de optochtcommissie in Striepersgat, zei vrijdagmiddag dat de knoop uiterlijk zaterdag om 12.00 uur wordt doorgehakt. ,,Ik wil niet te veel op de zaken vooruitlopen, maar zoals het er nu naar uitziet zouden we het moeten afgelasten.”

Visser, zelf zeezeiler houdt de diverse weersites via internet nauwlettend in de gaten en voert sinds woensdag overleg met vertegenwoordigers van gemeente en politie. ,,De wind kan nog afzwaaien. Dat hopen we, maar we moeten er wel honderd procent zeker van zijn als we het door laten gaan.” Volgens hem is ook een afgeslankte vorm van de optocht nog mogelijk, zonder hoge wagens. ,,Maar dat doen we alleen als het droog weer is. Anders wordt het een combinatie waar niemand blij van wordt.”

Helmond

De gemeente Helmond voert vrijdagmiddag overleg over de optochten op zaterdag. Dat meldt carnavalsvereniging De Houtse Kluppels. Ze ging er zelf van uit dat de optocht in Mierlo-Hout gewoon door kan gaan. ,,De afgelasting van Eindhoven was voor onze commissie al reden om extra bij elkaar te komen”, zegt woordvoerder Ferenc Triki. ,,Nu is er dus contact met de gemeente over.”

Stiphout

Ook Stiphout heeft op zaterdag zijn optocht. Voorzitter Jorg van Stiphout van de organiserende Spurriezeiers zegt dat deze vooralsnog doorgaat. ,,We hebben deze week een mail gehad van de gemeente, met richtlijnen waar we op moeten letten. Windkracht zes is het kritieke punt.” Zaterdagmorgen valt de beslissing. ,,Wij hebben natuurlijk niet de grootste optocht. En vooral loopgroepen. Stel dat het echt slecht wordt, dan kunnen we het altijd nog afblazen. We hebben de route al ingekort ten opzichte van afgelopen jaren.”

Lierop

In Lierop gaan ze er niet vanuit dat het zo spannend wordt, zegt Toon Hesius van de Kaauw Voetjes. ,,Bij ons zijn de wagens niet zo hoog. Ik las dat windkracht 5/6 is voorspeld. Als het slechter wordt, dan hakken we zaterdag tussen 10.00 en 11.00 uur de knoop door.”

Gerwen

De optocht in Gerwen gaat zaterdag gewoon door. Voorzitter Rick van de Sande van carnavalsvereniging De Narre-Kappen laat weten dat er tot dusver ook geen enkele discussie over is geweest. ,,We hebben er nog niet eens over gesproken.’’

Nuenen

Over de optocht zondag in Nuenen neemt carnavalsvereniging de Dwèrsklippels niet voor zaterdagmiddag een besluit. De gemeente Nuenen heeft de lokale carnavalsclubs geadviseerd alert te zijn op windgevoelige deelnemers, zoals bijvoorbeeld hoge wagens.

Son en Breugel

In Son en Breugel wordt de carnavalsoptocht op zondag gehouden. Daar gaat de optocht voorlopig gewoon door. Er is wel contact geweest met de ambtenaar Rampenbestrijding. De situatie wordt in de gaten gehouden. Op dit moment lijken de windstoten mee te vallen en kan de optocht doorgaan.

Aalst-Waalre

Of de carnavalsoptocht in Aalst-Waalre doorgaat, wordt zaterdagochtend uiterlijk om 10.00 uur besloten na overleg met de gemeente en de Veiligheidsregio. “Op de prinsenwagens na hebben we geen hoge wagens”, zegt Ad Dams van de organisatie.

Casteren

Bij CV de Bollemeppers in Casteren wordt de knoop zaterdagochtend vóór 9.00 uur doorgehakt. “Het is jammer om een dag van tevoren de zaak al af te blazen”, zegt voorzitter Bart van Esch. De optocht heeft negen grote wagens uit het eigen dorp en omgeving. “Veel mannen hebben daar maanden aan staan werken. Maar het is wel: veiligheid voor alles.” Het besluit wordt dan ook genomen in overleg met de Veiligheidsregio. Van Esch hoopt daardoor op een besluit dat voor alle dorpen in de omgeving eenduidig is. “Het is nog even ‘fingers crossed’.”

Lage Mierde

Voorzitter Bart Hultermans van CV De Peperbussen in Lage Mierde ziet vooralsnog geen reden om de optocht - met zes wagens en een jeugdoptocht - niet door te laten gaan. “De weersverwachting wisselt nogal. En het is geen lange route, in een uurtje of anderhalf zijn we klaar.”

Maarheeze

Voorzitter Luc Derckx van de optochtcommissie van De Muuzevangers heeft er al 2 slapeloze nachten op zitten: ,,Het zou ook zo zonde zijn. Al die mensen die al maandenlang aan het bouwen zijn...” In Maarheeze hebben ze maar liefst 7 extreem grote wagens in de optocht. De grootste meet 22 bij 9 meter. De optochtcommissie komt morgenochtend bij elkaar. Om 9 uur wordt via social media het besluit bekendgemaakt. Vooralsnog zijn er 2 opties: ,,Of we gaan met een complete optocht, of we gaan niet”, zegt Derckx. De optocht in Maarheeze zou om 14 uur moeten starten.

Mierlo

Johan Cuijten, voorzitter van de Mierlose vereniging De Kersepit, zegt dat bij hen de knoop om 11 uur wordt doorgehakt. In Mierlo zijn de wagens niet zo hoog en dus minder windgevoelig. Maar toch is het daar ook een optie om de hoogste wagens er uit te halen. Andere opties zijn helemaal niet starten, helemaal wel of op een andere dag. ,,Ik ben al 20 jaar betrokken bij de organisatie van de optocht, maar dit heb ik nog nooit aan de hand gehad”, zegt Cuijten. Normaal gesproken start de Mierlose optocht om 14.30 uur.

Geldrop

In Geldrop is het uiteindelijk Hans Vogels, optochtregelaar bij het Stadsprinsen Comité, die het eindoordeel velt. Dat zal tussen 11 en 13 uur zijn. Hier ook geen extreem grote wagens. Van de 10 wagens is er één 4,5 meter hoog. Natuurlijk wordt ook in Geldrop de wagenbouwers aangeraden om onderdelen zoveel mogelijk vast te zetten of desnoods weg te halen. Alleen starten met de loopgroepen is ook nog een mogelijkheid.   

De Beerzen

Volgens Maarten van Diesen, voorzitter van cv De Tuutefluiters uit de Beerzen gaat de optocht zaterdag in Strijkersgat door, zoals het zich nu laat aanzien. Ze houden de weersverwachting nauwlettend in de gaten, maar de afweging zal anders zijn dan in Eindhoven of Valkenswaard, omdat er weinig grote wagens meedoen is het risico wat minder groot bijvoorbeeld.

Eersel

Of de optocht zondag in Eersel doorgaat bepaalt de organisatie in overleg met de gemeente. De knoop wordt zondagmorgen doorgehakt.