Volledig scherm
Geen treinen vanuit Eindhoven naar het zuiden. © ED

Nog geen treinen van Eindhoven naar zuiden door schade aan bovenleiding in Geldrop

EINDHOVEN - Ook vrijdagmorgen rijden er nog geen treinen naar het zuiden. De intercity naar Weert en de stoptreinen naar Geldrop en verder rijden niet meldt de reisplanner van NS. Die meldt een defecte bovenleiding op het traject  Eindhoven-Geldrop. Er rijden bussen.

De schade aan de bovenleiding bij de Hulsterweg in Geldrop is ontstaat door de storm, zegt een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail. En het is geen oudere schade, zoals mensen op het station Eindhoven dachten. In totaal is de bovenleiding over 150 meter beschadigd. 

Op het station in Eindhoven staat aanvankelijk maar weinig informatie op de borden. Zelfs dat er bussen rijden wordt om 7.30 uur nog niet gemeld. Reizigers die toch de bus naar Weert op het Stationsplein vinden, verbazen zich daarover. "Ik heb van tevoren gekeken toen stond er nog niks op de site van NS. Kom ik hier aan, blijken er geen treinen te rijden naar Weert. En ik moest ook nog zoeken hoe verder. Er werd niks aangegeven", aldus Paul van der Heijden uit Boxtel. De medewerkers die de bussen regelen en een chauffeur melden dat ze donderdagavond al op de hoogte zijn gesteld dat ze vrijdagmorgen moesten werken op station Eindhoven.

'Gaat lukken'

Birgitte Swaving uit Eindhoven moet even wachten voordat de stopbus naar Geldop op het Stationsplein vertrekt. Zij zag in de bus op haar mobiel dat de treinen niet reden. "Gisteravond had ik nog gekeken, toen reed alles. Ik dacht dat het wel goed zou komen. En dat gaat nu ook wel lukken."

Ineke van Haaften had donderdag eigenlijk al naar haar zus in Maastricht willen reizen, maar dat lukte helemaal niet. Toen ze om 5.50 uur in Amersfoort op de trein stapte, was er alleen nog maar de mededeling dat bijna alles normaal reed. Ze heeft de bus gevonden en klinkt gelaten. "Ach, het is niet zo erg, als ik er maar kom."

Minder vrolijk klinkt de reiziger Jan - 'geen naam, ik woon in het buitenland'. Hij is met rolkoffertje op weg naar Schiphol. ,,Eerst heeft mijn schoonvader mij naar Maastricht gebracht waar geen treinen gingen. Toen naar Venlo waar ook een bovenleiding kapot was en nu in Eindhoven. Ik zie nu dat de trein naar Schiphol ook vertraging heeft", klinkt het zuur. ,,We worden steeds afhankelijker van openbaar vervoer en dat blijkt met de dag kwetsbaarder. En dan is de informatievoorziening afwezig of heel dubbelzinnig. Zelfs de app van de NS is niet bepaald accuraat", baalt hij duidelijk. 

Up to date

Een woordvoerster van NS geeft toe dat de site pas rond 7.00 uur vrijdagmorgen up to date gemaakt is. ,,We hebben eerst gekeken waar gereden werd en waar bussen ingezet moesten worden. Toen konden we de site pas aanpassen, dat lukte vannacht in ieder geval niet in één keer." Ze erkent dat donderdagavond om 23.00 uur de bussen besteld zijn, nadat ProRail had aangegeven dat de bovenleiding in Geldrop kapot was. ,,Maar we hebben donderdagavond met man en macht gewerkt om reizigers naar huis te krijgen, dat had prioriteit. Dat is ook gelukt met de treinen die wel reden en met bussen. We hebben niemand hoeven opvangen, dat scenario van veldbeddenopvang is niet uitgevoerd." En natuurlijk werd er gemopperd. "Begrijpelijk als mensen lang moesten wachten en niet wisten of ze thuis zouden komen. Maar we hebben ook complimenten gehad voor de inzet", aldus de woorvoerster.

Uitzonderingen

Verder meldt zij dat inderdaad de meeste treinen weer rijden. Op station Eindhoven zijn ook de uitzonderingen te zien. Advies blijft om vooral de reisplanner te checken voor vertrek.  

En dat terwijl de landelijke melding van de spoorwegen zo optimistisch klonk: we rijden weer een normale dienstregeling. Maar hou wel rekening met vertraging en uitval van treinen, staat er nog achter als disclaimer. 

De werkelijke situatie betekent dat nog veel reizigers in Eindhoven en omgeving moeite zullen hebben om werk of school te bereiken. Voor de bestemmingen in Limburg raadt de NS-reisplanner aan om via Venlo te reizen. De verstoring zou volgens de verwachting tot 15.30 uur duren.

Volledig scherm
Geen treinen vanuit Eindhoven naar het zuiden. © ED
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement