Volledig scherm
Q-koorts verspreidde zich via besmette geitenhouderijen. © ANP

Nooit excuses gemaakt aan Q-koortspatiënten 'omdat er geen fouten zijn gemaakt'

* UPDATE 15.00 UUR * DEN HAAG - Volgens de landsadvocaat heeft de staat nooit excuses aangeboden voor de handelswijze rond de Q-koorts 'omdat er geen fouten zijn gemaakt'. Verder beroept de staat zich op de verjaringstermijn van vijf jaar. Dat bleek tijdens de rechtszaak maandag die 300 Q-koortsslachtoffers hadden aangespannen tegen de staat.

De patiënten willen dat de overheid aansprakelijk wordt gesteld voor de schade die zij hebben geleden. ,,Het vertrouwen in de staat is tot een nulpunt gedaald", stelde een van hen aan het begin van de zitting. Ivo Sindram, advocaat van de nabestaanden, zei dat de staat de burgers beter had moeten beschermen. ,,De schuld ligt bij de geitenhouders, maar de overheid is nalatig geweest", zei hij. ,,Kennelijk vindt de staat dat onschuldige patiënten de geleden schade zelf moeten betalen."

Niet te voorspellen
Maar de landsadvocaat bracht daartegen in dat het niet te voorspellen was dat zoveel mensen besmet zouden raken. Het totaal aantal besmettingen wordt geschat op tienduizenden, maar dat had de overheid nooit kunnen zien aankomen, zei hij. ,,Het handelen van de staat mag niet worden beoordeeld met wijsheid achteraf", aldus de landsadvocaat. Hij benadrukte dat het onrechtmatig handelen bij elke patiënt, in totaal dus 300, moet worden aangetoond. Dat is nu nog niet gebeurd, vindt hij.

Er waren zo'n 150 patiënten aanwezig bij de zitting. Door de enorme belangstelling zat de rechtszaal al snel vol. Een deel van het publiek volgde de zitting vanuit een aparte zaal. ​

Uitspraak volgt op 14 december.

Lees meer over de Q-koorts op bd.nl/q-koorts.

Lees het twitterverslag terug dat verslaggever Chris van Mersbergen maakte tijdens de rechtszaak: