Volledig scherm
Annemieke de Groot, directeur Q-support. © Marc Bolsius

'Nooit meer zo'n drama als Q-koorts'

DEN BOSCH - Nooit mag een groep patiënten meer zó aan zijn lot worden overgelaten als de slachtoffers van Q-koorts na de uitbraak van die ziekte in 2007. Daarom pleit stichting Q-support in een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid voor een blijvend steun- en adviespunt zoönosen, waar patiënten na nieuwe uitbraken van dierziekten terecht kunnen.

Q-support sluit zich hiermee aan bij BrabantAdvies, dat de regering drie weken geleden in een rapport hetzelfde op het hart drukte. ,,Voor wij in 2013 werden opgericht is er zoveel onomkeerbaar leed aangericht, echt een ramp”, zegt Annemieke de Groot, directeur van Q-support. ,,Dat hebben we kunnen verzachten, maar niet meer kunnen goedmaken.”

Q-koorts verspreidde zich vanaf 2007 tot 2011 via een geitenboerderij in Herpen over Brabant en de rest van Nederland. De zoönose (een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen, red.) kostte zeker 74 mensen het leven. Honderden patiënten kampen nog dagelijks met de gevolgen.

Dringende wensen
De Groot heeft nog meer dringende wensen. Zo wil ze dat Q-koorts in het basispakket fysiotherapie komt. Nu financiert Q-support zelf beweegtrainingen voor patiënten, die vaak last hebben van hun gewrichten. ,,Ook zoiets: bij bloedprikken staat Q-koorts niet standaard op het lijstje. Dat moet veranderen. En er moet een landelijk netwerk van therapeuten voor cognitieve gedragstherapie komen, die patiënten met kennis van zaken kunnen helpen om hun leven zo draaglijk mogelijk in te richten.”

Volg het laatste nieuws rondom het dossier Q-koorts op bd.nl/qkoorts.