Volledig scherm
Annemieke de Groot, directeur Q-support. © Marc Bolsius

'Nooit meer zo'n drama als Q-koorts'

DEN BOSCH - Nooit mag een groep patiënten meer zó aan zijn lot worden overgelaten als de slachtoffers van Q-koorts na de uitbraak van die ziekte in 2007. Daarom pleit stichting Q-support in een brief aan minister Schippers van Volksgezondheid voor een blijvend steun- en adviespunt zoönosen, waar patiënten na nieuwe uitbraken van dierziekten terecht kunnen.

Q-support sluit zich hiermee aan bij BrabantAdvies, dat de regering drie weken geleden in een rapport hetzelfde op het hart drukte. ,,Voor wij in 2013 werden opgericht is er zoveel onomkeerbaar leed aangericht, echt een ramp”, zegt Annemieke de Groot, directeur van Q-support. ,,Dat hebben we kunnen verzachten, maar niet meer kunnen goedmaken.”

Q-koorts verspreidde zich vanaf 2007 tot 2011 via een geitenboerderij in Herpen over Brabant en de rest van Nederland. De zoönose (een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen, red.) kostte zeker 74 mensen het leven. Honderden patiënten kampen nog dagelijks met de gevolgen.

Dringende wensen
De Groot heeft nog meer dringende wensen. Zo wil ze dat Q-koorts in het basispakket fysiotherapie komt. Nu financiert Q-support zelf beweegtrainingen voor patiënten, die vaak last hebben van hun gewrichten. ,,Ook zoiets: bij bloedprikken staat Q-koorts niet standaard op het lijstje. Dat moet veranderen. En er moet een landelijk netwerk van therapeuten voor cognitieve gedragstherapie komen, die patiënten met kennis van zaken kunnen helpen om hun leven zo draaglijk mogelijk in te richten.”

Volg het laatste nieuws rondom het dossier Q-koorts op bd.nl/qkoorts.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: 'Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  WILLEMSTAD - Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

  Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

  HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.