Volledig scherm
Het aantal tekenbeten is dit jaar sterk gestegen. © THINKSTOCK

Noord-Brabant op tweede plaats aantal tekenbeetmeldingen

WAGENINGEN/DEN BOSCH - Na de provincie Gelderland komt uit Noord-Brabant het meest aantal meldingen van tekenbeten. 12 procent van de 30.000 meldingen van tekenbeten tussen 2012 en 2016 kwamen uit de provincie. Het grootste risico op een tekenbeet loop je echter in Drenthe.

Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in samenwerking met Wageningen University. Gelderland staat met 22 procent op de eerste plaats van tekenbeetmeldingen, Noord-Holland staat met 11 procent op de derde plaats. De helft van alle gemelde tekenbeten dit jaar zijn in het bos opgelopen en een derde in de tuin.

Piek
In mei en juni is het aantal tekenbeten dat werd gemeld, met 13 procent toegenomen ten opzichte van het gemiddeld aantal van de afgelopen drie jaar. Het instituut verwacht in juli, de piek van het tekenseizoen, ruim 400.000 meldingen. Gemeten over de eerste helft van dit jaar zijn er tot nu toe, in vergelijking met het gemiddelde van de laatste drie jaar, 8 procent meer tekenbeten geregistreerd.

Klachten
Mensen die gebeten zijn, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Ook na behandeling kan de ziekte zorgen voor langdurige klachten, als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen.

Tips
Het RIVM raadt mensen aan zichzelf goed te controleren nadat ze in een groene omgeving zijn geweest. Bij een beet, moet de teek direct verwijderd worden. Het kan tot maximaal drie maanden duren voordat besmettingsverschijnselen als koorts, huiduitslag of gewrichtspijn optreden. Een huisarts moet dan geraadpleegd worden.

% van totaal aantal
tekenbeetmeldingen
Aantal tekenbeetmeldingen
per hoofd van de bevolking:
het % afwijking ten opzichte
van landelijk gemiddelde
Gelderland 22 84 Noord-Brabant 12 -17 Noord-Holland 11 -31 Overijssel 9 32 Utrecht 9 19 Drenthe 9 197 Zuid-Holland 8 -63 Friesland 5 40 Limburg 5 -24 Groningen 5 40 Zeeland 3 18 Flevoland 2 -7

Hoe verwijder je een teek? Dit filmpje laat zien dat de teek verwijderen niet moeilijk is.