Volledig scherm
Het hostel in Albufeira waar de meisjes verbleven

OM: Femke en Sam niet ontvoerd of onttrokken uit ouderlijk gezag

BERGEN OP ZOOM - De 16- jarige meisjes Femke en Sam uit Bergen op Zoom zijn niet ontvoerd of onttrokken uit het ouderlijk gezag. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De meisje vertrokken vorige week dinsdag vanaf Eindhoven Airport naar het Spaanse Malaga. Zaterdag werden ze in het Portugese Albufeira aangetroffen in een hostel.

De 34-jarige man die werd aangehouden is ook niet vrijgekomen door een vormfout, zoals eerder werd gemeld. De man was in het bijzijn van de tieners toen zij werden gevonden.

Volgens het OM voldeed het uitgevaardigde Europese arrestatiebevel aan alle vereisten om de man aan te houden. De man is door de Portugese rechter vrijgelaten, omdat het onttrekken van het ouderlijk gezag geen strafbaar feit is in Portugal. De rechtbank wees het verzoek van Nederland om hem uit te leveren daarom af. Volgens de rechtbank was er ook geen sprake van ontvoering.

De twee tieners zijn los van elkaar verhoord. Op basis daarvan is het OM van mening dat onttrekking aan het ouderlijk gezag of ontvoering niet aan de orde is. Wel wil de politie meer weten wat er in Spanje en Portugal is gebeurd. Het onderzoek wordt daarom voortgezet. De eerder aangehouden man zal daarvoor nog worden verhoord.