Volledig scherm
Nicole van den Hurk.

OM: geen strafvermindering in Nicole-zaak om media-aandacht

DEN BOSCH - Dat er veel mediabelangstelling is voor de zaak Nicole van den Hurk is geen reden om verdachte Jos de G. een lagere straf op te leggen. Dat zei de officier van justitie donderdag bij de laatste dag van behandeling van de rechtszaak in Den Bosch. De rechtbank maakte bekend dat de uitspraak volgt op 21 november. Nicole’s vader Ad van den Hurk haalde tijdens de zitting als ‘benadeelde partij’ snoeihard uit naar verdachte Jos de G. die amper anderhalve meter van hem zat. De van de moord op Nicole van den Hurk verdachte De G. kreeg het laatste woord.

Tegen de verdachte is 14 jaar cel geëist wegens doodslag en verkrachting. De advocaat van stiefmoeder Jolanda van der Weijden vroeg de rechter om haar een schadevergoeding van 5000 euro toe te kennen.

Het OM en de verdediging namens de verdachte mochten donderdag op elkaar reageren. Advocaat Job Knoester kwam daarna aan bod, waarna verdachte Jos de G. het laatste woord kreeg.

DNA-sporen
Officier van Justitie Geertje van Roermund concludeerde dat materiaal van de verdachte prominent aanwezig is de DNA-sporen in de zaak-Nicole. ,,Verdachte heeft daar tot op de dag van vandaag geen verklaring voor gegeven”, aldus de officier. Ook ging ze in op grote media-aandacht voor de zaak. De advocaat van Jos de G., Job Knoester, ziet daarin reden om de straf voor Jos de G. te verlagen. Hij zou al zijn veroordeeld. Dat vindt het OM onzin. Er wordt gewezen op kritische verhalen in de media over de bewijskracht van het DNA in de zaak. ,,Het was zelfs reden voor een nieuwe getuige om zich te melden.” Van strafvermindering kan wat het OM betreft geen sprake zijn.

Raadsman Knoester van de verdachte trok het DNA-onderzoek in twijfel. Omdat veel sporen op het rugzakje van Nicole volgens hem niet naar Jos de G. wijzen, pleitte hij voor vrijspraak: ,,In Den Bosch geen Putten, geen Schiedam", zei hij zinspelend op dwaling in geval van een veroordeling. ,,Bij twijfel mag geen veroordeling volgen."

Maximale straf
Nicole’s vader Ad van den Hurk kreeg als ‘benadeelde partij’ nog het woord in rechtbank. Hij haalde snoeihard uit naar verdachte Jos de G. die amper anderhalve meter van hem zat. Ad van den Hurk maakte hem uit voor ‘ademende vleesmassa’ en noemde hem steevast ‘wezen’ en 'schepsel'. En neemt hem kwalijk dat hij geen enkel berouw toonde tijdens het onderzoek en de rechtszittingen. Vader Ad vroeg de rechtbank de maximale straf van veertien jaar op te leggen aan Jos de G. en daarna een ‘levenslange tbs met dwangverpleging’.

De G. zei in zijn slotwoord dat hij terug wil komen op zijn ruige leven. ,,Ik heb zeer ernstige delicten gepleegd, maar ik heb verantwoordelijkheid genomen voor die delicten. Ik zit nu al 33 maanden onschuldig binnen. Ik wil mijn leven terug." Jos de G. gaf aan niet aanwezig te willen zijn bij de uitspraak op 21 november.

Lees de tweets van verslaggever Bart-Jan van Rooij vanuit de rechtbank.

Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof