Volledig scherm
File op A58 bij Tilburg. ARCHIEFFOTO © Jack Brekelmans / Persburo BMS

Ondernemers slaan alarm: Brabant komt stil te staan door stikstofproblemen

TILBURG - Brabant komt stil te staan door de stikstofproblemen. Daarvoor waarschuwen ondernemersorganisaties VNO-NCW Brabant Zeeland en Bouwend Nederland. Ze slaan alarm over de jarenlange vertraging voor weg- en spoorprojecten in Brabant.

Vooral dat de verbreding van de A58 langer duurt, is de ondernemers een doorn in het oog. Eind november meldde verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen dat aan de Tweede Kamer. De verbreding van de a58 tussen Eindhoven en Tilburg is naar schatting 1 tot 3 jaar vertraagd door de stikstofproblemen. Juist dit traject scoort nu al hoog in de fileranglijstjes, klagen de ondernemers. 

Onheilspellende mededeling

Voor het A58-traject tussen de knooppunten Sint Annabosch en Galder ziet het er zelfs nog erger uit: daar is de vertraging 3 tot 5 jaar. In de Kamerbrief staat de onheilspellende mededeling dat het moeilijk wordt voor dit stukje snelweg ‘een sluitende beoordeling op stikstof rond te krijgen’.

De ondernemers wijzen erop dat bijna alle grote infrastructurele projecten in Brabant vertraagd zijn. 

Spoorproject

Zo dreigt ook voor het spoorproject Meteren-Boxtel vertraging (0 tot 2 jaar). In dat project komt er een nieuwe verbinding die het goederentreinen mogelijk maakt om via de Betuweroute naar het zuiden te rijden (via Den Bosch en Vught). Ander onderdeel van het project is een vierde spoor tussen Utrecht en Den Bosch, want er gaan óók meer personentreinen rijden. Ook voorziet het project in een (deels) verdiept spoor in Vught.

 Ook de aanpak van de A67, de A27 en de A2 prijken op het vertragingslijstje van de minister. 

Meer files, meer stikstof

,,Het verkeer in Brabant gaat hierdoor op slot", zeggen de ondernemers. ,,Dat gaat sterk ten koste van het woon- en leefklimaat, waardoor ook het vestigingsklimaat negatief wordt beïnvloed.”  Meer files geven bovendien alleen maar meer stikstof, klinkt het. Door de ‘geleidelijke verjonging van het Nederlandse wagenpark’ zou de stikstofuitstoot van het wegverkeer sowieso al afnemen. 

VNO-NCW Brabant en Bouwend Nederland laten weten met het provinciebestuur in overleg te zijn ‘over een aanpak die bijdraagt aan een daadwerkelijke verlaging van de depositie van stikstof in Brabant’.

Hieronder een kaart die VNO-NCW Brabant Zeeland maakte van projecten die volgens de minister vertraging oplopen.

Volledig scherm
Een kaart van infrastructurele projecten in Brabant en Zeeland die door de stikstofproblemen vertraagd zijn © VNO-NCW Brabant Zeeland