Volledig scherm
© Thinkstock

Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.

Het zijn zulke opzienbarende cijfers dat het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport de stichting 113 Zelfmoordpreventie opdracht heeft gegeven tot spoedonderzoek. Door de verhalen van ouders, zorgverleners, leraren, broers, zussen en vrienden op te tekenen, hoopt 113 Zelfmoordpreventie meer te weten te komen over de reden waarom deze kinderen ervoor kozen uit het leven te stappen. De resultaten worden eind dit jaar verwacht. De Tweede Kamer behandelt het onderwerp op 6 juni. 

,,We proberen erachter te komen wat ze met elkaar gemeen hebben", zegt Daan Creemers, psycholoog bij GGZ Oost Brabant. Enkele ouderparen hebben zich al gemeld, maar dat is niet genoeg. ,,We willen zicht krijgen op elke jongere die zichzelf om het leven heeft gebracht. We hopen ook antwoord te krijgen op de vraag waarom de aantallen in Brabant en Gelderland zo hoog zijn.” 

Vrijwillig en anoniem

De onderzoekers zijn uitgebreid getraind om nabestaanden op te vangen, meedoen is vrijwillig en anoniem. Creemers: ,,We merken dat ouders het prettig vinden hun verhaal te delen. De onderzoekers luisteren onbevooroordeeld.”

Een trend ontdekken in alle verhalen is ontzettend belangrijk, erkent Patti Broeder uit Nunspeet. Haar zoon Bas stapte twee jaar geleden uit het leven, toen hij net 20 jaar was geworden. Zij richtte een internetplatform voor nabestaanden bij zelfdoding op.  ,,Het komt altijd onverwacht. In 2014 worstelde hij ook met suïcidale gedachten en is hij opgenomen geweest. In 2017 had hij zijn MBO-opleiding afgerond en een leuke baan gevonden. Wij dachten eigenlijk, nu gaat het goed met hem. Dat zijn dus de gevaarlijke momenten", zegt ze.  

Grote druk

Preventie is het sleutelwoord, is de overtuiging van Astrid van Vugt uit Alkmaar, wier zoon Rogier in 2012 zichzelf ombracht. Hij was toen 25 jaar. Zijn dood bracht haar ertoe een foundation in het leven te roepen om kwetsbare jongeren te helpen.  ,,Je moet er op de lagere school al mee beginnen, een soort van emotie-ehbo zou er moeten komen. Hoe ga je om met gevoelens? Dat leren de meesten niet. We leven in een competitieve samenleving, de druk is groot. Als je niet in de pas loopt, moet je sterk in je schoenen staan.  Ik heb echt met de jongeren van nu te doen.”

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl.

  1. Kamerleden slaan alarm over diepgeworteld wantrouwen van Brabantse boeren in politie

    Kamerleden slaan alarm over diepgewor­teld wantrouwen van Brabantse boeren in politie

    TILBURG - Tweede Kamerleden vinden het 'pijnlijk’ en ‘schokkend’ dat boeren zo'n diepgeworteld wantrouwen hebben tegen de politie dat ze niet de telefoon pakken als ze zijn benaderd door drugscriminelen. Uit de door deze krant gepubliceerde enquête blijkt dat slechts één op de tien boeren de politie inlicht als criminelen hen vragen naar de huur van een stal of schuur voor het telen van wiet of produceren van synthetische drugs.