Volledig scherm
Het station in Eindhoven. © Ronald Otter

Onderzoek naar uitbreiding station Eindhoven voor intercity Düsseldorf

EINDHOVEN - Als over een aantal jaren intercity's gaan rijden tussen Eindhoven en Düsseldorf kan dat hoogstwaarschijnlijk niet zonder een uitbreiding van het station in Eindhoven. Het is de laatste jaren al een stuk drukker geworden op het station, onder meer door de tien minuten dienstregeling van intercity's naar Amsterdam. 

Door de komst van intercity's naar Duitsland -die daar aansluiten op het hogesnelheidsnet- komt de capaciteit verder onder druk te staan en is een groter emplacement wenselijk. Dat zou betekenen dat het station, dat de afgelopen jaren  grondig verbouwd werd, opnieuw op de schop moet. Daarbij kan gedacht worden aan de bouw van een extra perron óf het verlengen van een of meer bestaande perrons.

Volgende week wordt tijdens overleg van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met de regio, in het kader van het MIRT (meerjarenprogramma infrastructuur ruimte en transport), besloten of er een onderzoek door ProRail wordt opgestart naar de verbouwing van het station én wat dat dan gaat kosten. 

Verlanglijst

Een intercity-verbinding met Duitsland staat al jarenlang hoog op het verlanglijstje van de gemeente Eindhoven/Brainport. Even zag het er naar uit dat de oosterburen niet mee wilden werken, totdat het Duitse ministerie van Verkeer onlangs aankondigde tóch 130 miljoen euro uit te willen trekken voor de verdubbeling van het spoor tussen Kaldenkirchen en Dülken. 

 Als die klus geklaard is, moet de nieuwe intercitylijn openbaar aanbesteed worden, zo vindt de Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus. Het is voor hem zeker geen uitgemaakte zaak dat de NS deze lijn gaat exploiteren. Hoe zijn Brabantse ambtsgenoot Christophe van der Maat hierover denkt, is onduidelijk. Hij gaat niet in op vragen van deze krant. ,,We zijn immers nog volop in gesprek met de minister hierover", laat hij via zijn woordvoerster weten. 

De NS vindt de uitspraken van Mackus 'voorbarig'. Het vervoersbedrijf zegt 'absoluut ambitie' te hebben voor de IC-verbinding. ,,NS heeft een concreet plan, waarover wij in gesprek zijn met het ministerie van I&W en de provincie Limburg. In dit proces wordt goede voortgang geboekt", aldus een woordvoerster.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement