Volledig scherm

Onrust door snotterende kippen: uitbraak van acute snot ligt op de loer

EINDHOVEN - Pluimveehouders houden deze dagen hun dieren extra goed in de gaten. Een grote uitbraak van acute snot ligt op de loer. De afgelopen dagen zijn in de regio vier besmettingen geconstateerd.

Een dikke kop, gezwollen lellen en een gezwollen ooglid en grijzig snot. Het zijn dingen die een pluimveehouder niet bij zijn dieren wil zien. Want een uitbraak van acute snot betekent een financiële strop. Besmette dieren leggen minder eieren, moeten behandeld worden met antibiotica en in het bedrijf dienen na een uitbraak ook allerlei hygiënemaatregelen genomen worden.
De ziekte rukt op en ook in Zuidoost-Brabant zijn zieke dieren gesignaleerd. De problemen komen met name voor bij leghennen en broedkippen, maar soms ook bij kalkoenen, vleeskuikens, fazanten en patrijzen. Vooral oudere dieren zijn gevoelig. Bij jongere dieren zijn de verschijnselen milder en is de ziekteduur korter.

Hobbypluimvee
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) meldt dat er de afgelopen twee maanden vier nieuwe acute snotbesmettingen zijn geconstateerd. In drie gevallen gaat het volgens de GD om hobbypluimvee en in één geval om een commercieel hennenbedrijf. Waar dat bedrijf gevestigd is maakt de GD niet bekend. Wel dat het ergens in Noord-Limburg of Oost-Brabant gevestigd is. Vast staat wel dat de besmette hobbykippen uit Noord-Brabant komen.

Besmettelijk
Acute snot, of Coryza is een zeer besmettelijke aandoening bij pluimvee die wordt veroorzaakt door een bacterie. De dieren krijgen zwellingen in lellen en bij de ogen en er is grijs snot te zien bij neusgaten. De ziekte is niet meteen dodelijk, maar eenmaal besmette dieren blijven levenslang drager. Ze kunnen de ziekte daarom terug krijgen en verzwakt raken.

Acute snot is niet gevaarlijk voor mensen.

De GD roept de pluimveesector op alle hygiëneprotocollen op de letter te volgen om verdere besmettingen tegen te gaan.