Volledig scherm
Tilburgse onderzoeker Jan Cremers tijdens een conferentie over arbeidsmigratie. © THEO VAN DER ZANDE

Ontspoorde Polendiscussie 'maakt sociale cohesie kapot'

TILBURG - De problemen rond de huisvesting van arbeidsmigranten leidt tot vragen, zorgen, onbegrip of regelrechte verontwaardiging. Reacties blijven binnenkomen. Waarom al die Polen nodig zijn? En wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is? De Tilburgse arbeidsmigratie-deskundige Jan Cremers las met ons mee.

Het klinkt steeds maar weer. Uit de mond van wethouders, van ondernemers, die maar blijven zeggen: 'het ligt allemaal zo gevoelig'. Bij de hele discussie over de gevolgen van de komst van duizenden Polen, Bulgaren of Roemenen is het op eieren lopen. Maar waarom eigenlijk?

Beeldvorming

Onderzoeker Jan Cremers van de Tilburg Law School kent het geluid maar al te goed. In het Westland waar zo'n 12.000 Polen en andere Oost-Europeanen vooral werken in de kassen, is hij als onderzoeker betrokken bij gesprekken over arbeidsmigratie. 

Hij zit aan tafel met ondernemers, uitzendbureaus en gemeenten. Ook daar klinkt protest tegen grootschalige huisvesting van Poolse arbeidsmigranten. Ook daar regelmatig die beladenheid in het debat. Hij snapt er wel iets van. Want de beeldvorming is hardnekkig. 

,,Sommige reacties, ook nu weer bij de serie van het BD, gaan compleet voorbij aan de feiten, dan wordt er maar wat geroepen. Dat maakt het debat lastig. Maar over het algemeen heb ik niet het idee dat er een hetze wordt gevoerd tegen Polen of andere Oost-Europeanen. Haal die beladenheid eraf het gaat om grote aantallen met grote gevolgen."

Strengere regels

Voor de duidelijkheid trekt hij maar eens een vergelijking. Of we eens meekijken naar het centrum van Amsterdam dat overlopen wordt door toeristen en waar tegen Amsterdammers steeds vaker te hoop lopen. Of de strengere regels die nu gaan gelden voor de verhuur van privéruimtes via Airbnb. ,,Ook daarbij gaat het om grote aantallen, om overlast en ontwrichting van sommige buurten. Je maakt de sociale cohesie kapot."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement