Volledig scherm
Enkele straten in Uden stonden maandag blank door een hoosbui. © Paula van Hout

Ook donderdag weer kans op wateroverlast in Brabant; code oranje aangekondigd

* UPDATE 13.50 uur * DEN BOSCH - Voor de zevende dag op rij ontkomt Brabant niet aan slecht weer. Donderdag is er weer kans op zware onweersbuien met kans op wateroverlast, grote hagel, windstoten en er kan lokaal 20 tot 50 millimeter regen vallen. Ook heeft het KNMI code oranje afgegeven voor de middag en avond.

Opnieuw zijn de zwaarste buien later in de middag en in de avond voor het oosten en zuidoosten afgekondigd. Tijdens de avondspits en in de avond is het oppassen voor aquaplaning en kunnen wegen lokaal onbegaanbaar worden.

Het midden van het land kan een enkele onweersbui meekrijgen, maar de zwaarste buien zijn naar verwachting voor de oostelijke provincies en Brabant. De aanhoudende buien worden veroorzaakt door de aanwezigheid van een lagedrukgebied gevuld met warme, onstabiele en vochtige lucht.

Kletsnatte week
Sinds afgelopen vrijdag kwam het vrijwel dagelijks ergens in het land tot wateroverlast. In Maastricht kwam het tot wateroverlast door een stortbui die ruim 30 mm regen in korte tijd bracht. In het weekend ging het verspreid over het land zeer lokaal flink tekeer. Maandag kreeg Nederland te maken met noodweer op grote schaal en viel in Gelderland en Brabant 50 tot 70 mm regen. Dit leidde op veel plaatsen tot wateroverlast.

De komende dagen neemt de kans op hele zware buien af. Met name het zuidoosten van het land blijft in de middag en in het weekeinde gevoelig voor een enkele regen- of onweersbui. Daarbij blijft het vrij warm met maxima tussen 20 en 26 graden.