Volledig scherm
Frank van Gool van OTTO Workforce © Van Assendelft Fotografie

'Opeens klinkt stoere taal van wethouders over Polen': het is verkiezingstijd

Zet de rem op buitenlandse werknemers. Zo opende fractievoorzitter Sybrand Buma deze week de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. ,,Niks anders dan zieltjes winnen", stelt Frank van Gool van uitzendbureau OTTO  Workforce.  

Van Gool: ,,Ook wethouders slaan stoere taal uit over het aanpakken van huisvesting van arbeidsmigranten op recreatieparken. Maar over alternatieven hoor je ze even niet. Nu komen met nieuwe huisvestingsplannen voor arbeidsmigranten, daar win je geen stemmen mee. Dus duiken ze liever even.”

20.000 Arbeidsmigranten

Met OTTO Workforce is de in Berghem geboren en getogen tuinderszoon Van Gool een van de grote Europese uitzendbureaus voor arbeidsmigranten.  Zijn bedrijf heeft 20.000 uitzendkrachten aan het werk in onder meer Nederland, Duitsland en Polen. In Brabant gaan er per dag zo’n 2000 werknemers aan de slag, vooral veel Polen en vooral veel in distributiecentra.

In een recente serie van het Brabants Dagblad bleek de afgelopen weken eens te meer dat vooral de huisvesting van al die arbeidsmigranten in veel gemeenten tot problemen en protesten leidt. Van Gool las mee. Je zal hem niet horen zeggen dat er nooit overlast is. ,,Als je dat op wil lossen moet je als gemeente juist meer doen. Niet minder. Je kunt niet het wonen op recreatieparken terugdringen en de deur op slot gooien voor nieuwe huisvestingsplannen. 

Quote

Als je overlast wil oplossen, moet je als gemeente méér in plaats van minder doen

Frank van Gool

Van Gool wijst op projecten in Boskoop en Den Haag waar OTTO Workforce in samenwerking met andere partijen complexen gebouwd heeft met studio’s voor buitenlandse werknemers met eigen douche en keuken. Ook in Waalwijk op het voormalige RWB-terrein gaat zo’n complex verrijzen. Net als in Waalwijk zouden gemeenten wat Van Gool betreft veel vaker gebruik moeten maken van tijdelijke aanpassing van het geldende bestemmingsplan. ,,Nu lopen we aan tegen ellenlange procedures. Je kunt het op kortere termijn regelen voor een periode van tien jaar. Hoe het daarna verder gaat, kan nu toch niemand zeggen.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Krijgt operatie-Alfa in Oss
het criminele broeinest eronder?
  PREMIUM
  COLUMN PLAATS DELICT

  Krijgt operatie-Al­fa in Oss het criminele broeinest eronder?

  Als jonge verslaggever bracht ik begin jaren negentig mijn eerste bezoek aan woonwagenkamp Vorstengrafdonk, gelegen aan de snelweg bij Oss-Oost. Het kamp was al in verregaande staat van ontbinding, want het rijk had besloten dat de grote kampen moesten verdwijnen - het waren broeinesten van criminaliteit. In één van de weinige woonwagens die nog resteerden, sprak ik met de stamoudste van een echte 'reizigersfamilie’. Die had geen goed woord over voor de plannen van de overheid: de verantwoordelijke wethouder was een onvervalste nazi en alle andere bestuurders trouwens ook.
 2. De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?
  PREMIUM

  De Tilburgse pillenlabs staan vol met losers: wat voor mannen zijn het?

  TILBURG - Tilburg is het epicentrum van de synthetische drugsproductie in Nederland. In de stad wonen genoeg mannen die het vuile werk willen opknappen. Maar wat voor mannen zijn dat, die met hun kop boven pruttelende en dampende ketels gaan hangen om speed en xtc te maken? Schatrijk worden ze er niet van en er zijn al genoeg ongelukken gebeurd om te weten dat het werk niet van gevaar ontbloot is: wie doet dat? Voor zijn afstudeerscriptie aan de Politieacademie ging de Tilburgse agent Teun op zoek naar het antwoord.