Volledig scherm
Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University © BD

Open brief aan de politiek pleit voor 'stop exit van de zwakkeren'

DEN BOSCH - Juist in de week waarin de Tweede Kamer jubelcijfers over de aanwas van banen voor gehandicapten ontving, krijgt de politiek vanuit Brabant de boodschap ‘werk van participatie’ te gaan maken. In een open brief, die zaterdag in het Brabants Dagblad, BN De Stem en Eindhovens Dagblad staat, trekken 57 sleutelfiguren uit de sociale zekerheid aan de bel.

De Participatiewet, die gepaard is gegaan met afbouw van de sociale werkvoorziening, weet volgens de ondertekenaars een ‘maatschappelijke exit van zwakkere individuen en groepen’ niet te voorkomen. Stel meer vertrouwen in werkgevers en gemeenten, verlaag de kosten van arbeid aan de onderkant zonder mensen onder te betalen en geef sociale ondernemingen een juridisch statuut: dat zijn enkele aanbevelingen.

De brief vloeit voort uit een Participatietop die onlangs in Tilburg werd gehouden, op initiatief van de Tilburgse wethouder Erik de Ridder en Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University. Wilthagen stelde ook de open brief op.

Ondertekenaars
De andere 56 ondertekenaars zijn: Erik de Ridder, Aart van der Gaag, Doekle Terpstra, Huib van Olden, Staf Depla, Luc Soete, Saskia Klosse, Paul de Beer, Ton de Kok, Jos Verhoeven, Marion van Limpt. Sjoerd van der Smissen, Mark Hillen, Jan Haven, Charissa Freese, Irmgard Borghouts, Frans Swinkels, Jac van der Klink, Peter van Ierland, Roy Willems, Toine van de Ven, Ton Gimbrère, Anja Willems, Hanne Overbeek, Hans Damen, Alex Burdorf, Wilmar Schaufeli, Frank Visser, Hans Damen, Ruud Muffels, Maike Bonke, Annelie Bisschops, Peter Buijs, Petra van Haren, Mark Diebels, Fabian Dekker, Marc van der Meer, Wil Ligtenberg, Harriet Vinke, Aline Zwierstra, Rob Vinke, Hilly Jager, René Scherpenisse, Henriëtta Pigmans, Henk van Oirschot, René van Trijp, Loes Heerakkers, Corné Broers, Sven van Oirschot, Robbert Simons, Eline de Jong, Mark Heerkers, Ingrid Leenders, Maaike Thomassen, Ron Obbens en Hicham Loukili.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement