Volledig scherm
PREMIUM
Marianne van der Sloot (CDA) en Rik Grashoff (GroenLinks) tijdens het statendebat van 25 oktober. © ANP

Opgestapte CDA-bestuurders oogsten veel respect; coalitie weet nog niet hoe nu verder

DEN BOSCH - Het aftreden van de Brabantse CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma hakte er bij alle politieke betrokkenen flink in. ,,Uiteindelijk zijn er alleen verliezers. De deadline voor boeren is er nog steeds en er zijn twee bestuurders weg", vatte CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon samen.

Diep in de nacht van vrijdag op zaterdag, na een bewogen en historische vergadering, namen Van der Sloot en Bergsma per direct ontslag. Zij zaten door het hoogoplopende debat over de veelbesproken deadline van 1 april tussen twee vuren; voor die datum moeten veehouders een vergunning aanvragen om aan de strengere Brabantse milieu-eisen te voldoen. Van der Sloot  en Bergsma toonden zich loyaal aan de koers van het provinciebestuur, dat in beginsel wil vasthouden aan de datum. De CDA-fractie volhardde echter in haar eis om de deadline uit te stellen. Dat maakte de positie van beide bestuurders onhoudbaar, zo concludeerden zij zelf. Het voorstel van het CDA tot uitstel van de deadline haalde het overigens niet, omdat oppositiepartijen SP en Partij voor de Dieren op dit punt de coalitie steunden.

  1. Advocaat over groepsverkrachtingszaak Den Bosch: ‘Goed dat auto’s en euro’s meteen zijn meegenomen’
    PREMIUM

    Advocaat over groepsver­krach­tings­zaak Den Bosch: ‘Goed dat auto’s en euro’s meteen zijn meegenomen’

    DEN BOSCH - Andere agenten kunnen nog wat leren van de aanhouding van de acht verdachten in de Bossche groepsverkrachtingszaak. Dat zegt Richard Korver, ‘s lands bekendste slachtofferadvocaat. Hij doelt specifiek op het direct in beslag nemen van kostbare spullen van de verdachten om later mogelijke schadevergoedingen voor slachtoffers mee te betalen. ,,Dat gebeurt nog veel te weinig.”