De optocht van Kruikenstad in 2019: Ongelogen woar, 55 joar
Volledig scherm
De optocht van Kruikenstad in 2019: Ongelogen woar, 55 joar © Beeld Werkt

Optocht afgelast? Op deze plekken kan je het toch nog inhalen

Carnaval is helaas weer voorbij en veel optochten zijn afgelast afgelopen weekend. Maar niet getreurd, want sommige optochten kan je dubbel en dwars inhalen. Die zijn namelijk verplaatst naar deze dagen. 

In midden-Brabant gaat het om de optochten van Tilburg, Moergestel, Helvoirt, Udenhout, Waalwijk, Baarle-Nassau en Elshout. Andere afgelaste optochten waren al verplaatst naar de maandag of dinsdag of gingen helemaal niet meer door. 

Baarle-Nassau

De optocht van Smokkelgat wordt als eerste ingehaald. Komende zaterdag 29 februari is het al zover. Om 13.11 uur gaat de tocht daar van start. De route gaat door de Generaal Maczeklaan, Sint Janstraat, Stationsstraat, Kerkstraat, Desirée Geeraertstraat, Singel, Molenstraat.

Elshout

De optocht van Zaandhaozenlaand wordt kort daarop ingehaald. Komende zaterdag 29 februari gaat ‘ie van start om 14.11 uur. Mits de weersvoorspellingen het wel toelaten dan. 

Esch

De optocht in Oggelvorsenpoel is van zondag 23 februari verplaatst naar zondag 22 maart. De start van deze ‘lente-editie’ is net als op een normale carnavalszondag om 12.11 uur.

Tilburg

De optocht van Kruikenstad zou zondag 23 februari worden gehouden, maar wordt verplaatst naar zondag 22 maart om 12.30 uur. Tijdens halfvasten kleurt Kruikenstad opnieuw groen-oranje voor D'n Opstoet. Vanaf de Piushaven trekt de carnavalsoptocht langs de St. Josephstraat, Korte Heuvel, Heuvelring, Piusplein, Paleisring, Schouwburgring en gaat dan de Oude Markt op.

Daarna slaat D’n Opstoet af richting het Radiopleintje om vanuit daar via de Nieuwlandstraat en Stationstraat richting de Spoorlaan te gaan. De optocht stopt op de Heuvelring en daarna vindt de prijsuitreiking om 17:00 uur plaats op d’n Heuvel.

Moergestel 

Voor het eerst in 56 jaar is ook de optocht in Pierewaaiersrijk afgelast. Zo laat het bestuur van Samenwerkend Moergestels Carnaval (SMC) zondag 23 februari weten. De optocht in Moergestel gaat op 22 maart in de herkansing tijdens halfvasten en begint om 13.00 uur. 

Helvoirt

De optocht in Keiespellersdurp is voor het eerst in de geschiedenis afgelast. Ook deze wordt verplaatst naar zondag 22 maart tijdens halfvasten onder het motto: ‘Ge knippert en ut is gebeurd!’ Hij begint om 13.30 uur. 

Udenhout

De optocht van D’n Haozenpot van zondag 23 februari wordt ook verplaatst naar zondag 22 maart tijdens halfvasten. Deze begint om 14.11 uur. 

Waalwijk 

Uitstel wordt géén afstel voor de carnavalsoptocht van Waalwijk annex Schoenlapperslaand. Afgelopen zondag was het niet verantwoord om de optocht door te laten gaan, maar de organisatie heeft een nieuwe datum geprikt: zaterdag 7 maart. Hij begint dan om 14.15 uur.