Volledig scherm
PREMIUM
Philharmonie zuidnederland en vier slagwerkers van Percossa tijdens educatieproject 'Rhytmix' in Muziekgebouw Frits Philips. © Simon van Boxtel

Orkest zet kwaad bloed met acties voor meer geld

DEN BOSCH - Rollebollend gaan ze over straat, philharmonie zuidnederland en provinciebestuurder Henri Swinkels. Het orkest eist meer subsidie en dreigt met acties die ook andere culturele instellingen in Brabant raken. Door het gekrakeel gaan de partijen toch weer om tafel, maar: ,,De relatie is echt diep onder het vriespunt gezakt.”

Het gaat hard tegen hard tussen philharmonie zuidnederland en provinciebestuurder Henri Swinkels (SP). Beide kampen betrekken openlijk hun stellingen in brieven die er niet om liegen. De korzelige correspondentie leidt tot zorgen bij andere culturele instellingen, kritiek in de politiek én een afspraak tussen de kemphanen om toch nog eens met elkaar om tafel te gaan. De philharmonie hoopt ondertussen op een gunstig verloop van de provinciale verkiezingen op 20 maart. Want daar, schat ze in, ligt waarschijnlijk dé oplossing voor haar financiële probleem.