Volledig scherm
PREMIUM
Philharmonie zuidnederland en vier slagwerkers van Percossa tijdens educatieproject 'Rhytmix' in Muziekgebouw Frits Philips. © Simon van Boxtel

Orkest zet kwaad bloed met acties voor meer geld

DEN BOSCH - Rollebollend gaan ze over straat, philharmonie zuidnederland en provinciebestuurder Henri Swinkels. Het orkest eist meer subsidie en dreigt met acties die ook andere culturele instellingen in Brabant raken. Door het gekrakeel gaan de partijen toch weer om tafel, maar: ,,De relatie is echt diep onder het vriespunt gezakt.”

Het gaat hard tegen hard tussen philharmonie zuidnederland en provinciebestuurder Henri Swinkels (SP). Beide kampen betrekken openlijk hun stellingen in brieven die er niet om liegen. De korzelige correspondentie leidt tot zorgen bij andere culturele instellingen, kritiek in de politiek én een afspraak tussen de kemphanen om toch nog eens met elkaar om tafel te gaan. De philharmonie hoopt ondertussen op een gunstig verloop van de provinciale verkiezingen op 20 maart. Want daar, schat ze in, ligt waarschijnlijk dé oplossing voor haar financiële probleem.

  1. Drie Brabantse gemeenten halen gewenste vaccinatiegraad niet, hoe scoort jouw gemeente?

    Drie Brabantse gemeenten halen gewenste vaccinatie­graad niet, hoe scoort jouw gemeente?

    Drie Brabantse gemeenten hebben een lagere vaccinatiegraad dan de gewenste 90 procent. Dat zijn Werkendam, Aalburg en Woensdrecht. Dit blijkt uit cijfers van de GGD Brabant over 2018. De eerste twee gemeenten vallen in de zogeheten ‘Bible-Belt’, waarin mensen om religieuze redenen afzien van vaccinatie. De lage vaccinatiegraad in Woensdrecht is volgens de GGD West-Brabant te wijten aan het feit dat een aantal kinderen in België naar school gaat en daar wordt ingeënt.