Volledig scherm
Burgemeester Wobine Buijs. © Van Assendelft

Osse burgemeester Buijs geeft stokje van beste bestuurder door aan Aboutaleb

OSS - Burgemeester van Oss Wobine Buijs is niet meer de beste lokale bestuurder van Nederland. Donderdag droeg ze in haar eigen gemeentehuis de eretitel over aan Ahmed Aboutaleb. De burgemeester van Rotterdam was niet bij de uitreiking, maar kan thuis wel een plekje gaan zoeken voor het beeldje dat afgelopen jaar bij Buijs op de boekenkast stond.

De raadszaal was aardig gevuld voor de jaarlijkse verkiezing van vaktijdschrift Binnenlands Bestuur. Daar grepen twee Brabantse bestuurders naast de winst, die voor de derde keer naar Aboutaleb ging. Commissaris van de Koning Wim van de Donk en gedeputeerde Rik Grashoff waren genomineerd voor hun werk in de provincie, maar eindigden buiten de top drie. Beide Brabantse bestuurders schitterden donderdag in Oss door afwezigheid.

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Een aardig gevulde raadszaal volgt de uitverkiezing van de beste lokale bestuurders. © Paul Driessen

In filmpjes die voorafgaand aan de bekendmaking voorbij kwamen, werden de twee geprezen. Van de Donk om zijn betrokkenheid bij Statenleden en inwoners, zijn deskundigheid en het feit dat hij lokale situaties goed kent. Hij won de prijs in 2016 al eens. Over Grashoff werd gezegd dat hij daadkrachtig en deskundig is, dat hij in alle uithoeken van de provincie met Brabanders in gesprek gaat en dat hij zich niet gek heeft laten maken door alle boerenprotesten.

Drama met Stint

Osse burgemeester Buijs gaf het stokje door, maar blijft voor altijd de beste lokale bestuurder van 2018. De manier waarop zij de stad hielp na het drama met de Stint werd ook donderdag weer geprezen, net als haar stevige optreden tegen de criminaliteit. Zij keek in een korte toespraak terug op de uitverkiezing van een jaar geleden. Buijs noemde de waardering van collega’s, de lunch met de Koning en Koningin en de kans om belangrijke zaken onder de aandacht te brengen, als hoogtepunten.

(Tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Ahmed Aboutaleb, beste lokale bestuurder van 2019. © ANP

Meer prijzen verdeeld

Er waren ook andere prijzen. Fahid Minhas werd als wethouder van Schiedam de beste bestuurder jonger dan 40 jaar. Hans te Lindert, wethouder in Aalten, liet zich kronen tot beste bestuurder van een kleine gemeente. Raalte mag zich de best bestuurde decentrale overheid noemen. Deze gemeente bleef TIlburg net voor bij de verkiezing. 

De verkiezing kwam tot stand dankzij vragen aan alle lokale bestuurders en politici van Nederland. Zij mochten collega’s nomineren en daar stelde onderzoeksbureau Necker van Naem een top tien van samen. De afgelopen weken werd 14.000 keer gestemd, ook door mensen buiten de politiek of het lokale bestuur. Aboutaleb kwam als winnaar uit de bus met bijna twintig procent van de stemmen.