Volledig scherm
De kliniek van Klaus Ross © Ottillie

Oud-compagnon Klaus Ross blijft bezig in alternatief circuit

VENLO - De oud-compagnon van Klaus Ross, Nederlander André Hartel, is nog steeds bezig in het alternatieve circuit. Het Duitse Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat heilpraktiker Ross wordt verdacht van dood door schuld in meerder gevallen.

De kliniek van Klaus Ross moest sluiten nadat drie patiënten twee weken terug onder verdachte omstandigheden overleden. Volgens nabestaanden waren zij behandeld met de glucoseblokker 3-Bromopyruvate. Hoewel de oorzaak van de sterfgevallen nog wordt onderzocht, noemen Nederlandse experts 3BP een gevaarlijk middel dat nog onvoldoende getest is.

Justitie
Justitie in Duitsland liet vrijdag weten dat Ross het middel in Duitsland echter wel mocht gebruiken. André Hartel is oprichter van de kliniek in het Duitse Bracht en trok Klaus Ross aan als behandelaar. De twee kregen echter ruzie en in de zomer van 2015 zette Ross de kliniek in zijn eentje voort.

Uit onderzoek van het Brabants Dagblad blijkt dat Hartel daarna ook kankerpatiënten is blijven zien. Hij behandelde ze weliswaar niet zelf, maar handelde als een soort tussenpersoon. Zo bood hij via internet thuisbehandelingen aan met onder meer glucoseblokkers. De middelen werden volgens Hartel voorgeschreven door een arts wiens naam hij niet wil noemen. De thuisbehandelingen heeft hij inmiddels gestaakt.

Veelbelovende kankerbehandeling
Daarnaast bood Hartel mensen een behandeling in Italië aan, maar hij wil de naam van de kliniek niet noemen. Hoewel hij met Ross niets te maken heeft, heeft Hartel zijn website naar eigen zeggen offline gehaald vanwege de commotie. Hartel kondigt niettemin een terugkeer aan omdat hij bezig is met een veelbelovende kankerbehandeling.

Lees een achtergrondverhaal over André Hartel in het het Brabant Dagblad van zaterdag 13 augustus en lees meer over de Duitse kliniek van Klaus Ross op bd.nl/klausross.

Volledig scherm
Klaus Ross © Klaus Ross Centrum