Volledig scherm

Overheden schikken met Chemie-Pack en betalen zelf 65 miljoen

MOERDIJK - Chemie-Pack gaat de Nederlandse overheden in totaal 4,2 miljoen euro betalen als schadevergoedinig voor de gevolgen van de brand in januari 2011. 

 

In totaal stond Chemie-Pack voor 71 miljoen euro in het krijt bij de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta, Rijkswaterstaat en Havenschap Moerdijk. Toch zijn deze overheden er van overtuigd het maximaal haalbare te hebben binnengesleept. Ze draaien nu zelf op voor de resterende ruim 65 miljoen euro. Toch zijn de overheden er van overtuigd dat zij met de schikking het maximale hebben bereikt in het verhalen van de kosten volgens het principe 'de vervuiler betaalt'.

Milieuschade
De grote brand bij Chemie-Pack Nederland B.V. op 5 januari 2011 had ernstige gevolgen voor het milieu. Grote hoeveelheden chemische stoffen die op het terrein stonden opgeslagen, vervuilden de bodem en de omliggende sloten. De grootschalige sanering van de bodem duurt zeker nog een aantal jaren.

Gevolgkosten
De betrokken overheden hebben Chemie-Pack aansprakelijk gesteld voor de gevolgkosten van de brand en die zijn geraamd op 71 miljoen euro. 'De 4,2 miljoen euro die zij nu terugkrijgen, lijken daarbij in het niet te vallen', meldt de gemeente Moerdijk.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. KBO Brabant viert 70-jarig jubileum KBO Brabant met 350 senioren en lanceert nieuwe website
    PREMIUM

    KBO Brabant viert 70-jarig jubileum KBO Brabant met 350 senioren en lanceert nieuwe website

    DEN BOSCH - Volgens voorzitter Leo Bisschops van de Katholieke Bond van Ouderen in Brabant is het 'alle hens aan dek om te voorkomen dat in Brabant op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor ouderen straks het licht symbolisch niet meer brandt'. ,,Overheden, corporaties, scholen, zorginstanties en kennisinstellingen zullen met elkaar in gesprek moeten gaan over de vraag hoe je een dreigend infarct moet voorkomen.” Dat zei hij zaterdag tijdens een congres in Den Bosch vanwege het 70-jarig bestaan van KBO Brabant, waarop de KBO ook haar nieuwe website lanceerde.