Volledig scherm
© Thinkstock

Partij voor de Dieren Brabant wil regels voor houtoogst tijdens broedseizoen

DEN BOSCH - Partij voor de Dieren stelt woensdag vragen aan het college van Gedeputeerde Staten over de grootschalige houtkap door Staatsbosbeheer tijdens het broedseizoen.

Staatsbosbeheer is onlangs gestart met omvangrijke houtoogst in boswachterij de Pan in Bladel. De Partij voor de Dieren vraagt aan het college om in te grijpen en de kapwerkzaamheden per direct stop te laten zetten. Ook vraagt de partij of er überhaupt toezicht of controle is bij dergelijke grootschalige bomenkap.

Er is geen protocol dat broedende vogels beschermt bij zogenoemde houtoogst. De Partij voor de Dieren vindt het kappen van grote delen bos in het seizoen niet acceptabel en wil daarom dat de provincie of het Rijk een verbod instelt.

Staatsbosbeheer stelt dat ze, voordat er gekapt wordt, alle bomen controleert op vogelnesten maar volgens Statenlid van de Partij voor de Dieren Paranka Surminski is dit niet mogelijk: ,,Bij het vellen van een of twee zieke bomen kan gemakkelijk worden nagegaan of er een broedende vogel in zit, bij het kappen van een dergelijk groot perceel als bij houtoogst is dit gewoonweg onuitvoerbaar.’’

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.