Volledig scherm
© Bert Jansen

Partij voor de Dieren: 'Grote veestapel ten koste van gezondheid is onverantwoord'

DEN BOSCH - Statenlid Marco van der Wel van de Partij voor de Dieren wil dat er een stop komt op de groei van de veestapels in Brabant. Reden is dat inwoners van de provincie meer gezondheidsrisico's zouden lopen door het aantal dieren. Van der Wel heeft daarom namens zijn partij vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten.

Oncoloog chirurg Ignas van Bebber bracht maandag de resultaten van een onderzoek naar buiten waaruit zou blijken dat Brabanders vaker longkanker hebben dan andere Nederlanders.

Van Bebber vergeleek in het onderzoek hoeveel mensen er de afgelopen jaren kanker hebben gehad en hoeveel mensen er longkanker kregen. Volgens hem is het niet één op één te relateren aan de ammoniakuitstoot, zo vertelde hij tegenover Omroep Brabant. "Maar ik denk wel dat er een heel duidelijke relatie bestaat", aldus Van Bebber.

Statenlid Van der Wel wil nu van de provincie weten of het college ervoor wil zorgen dat de veestapel krimpt, wanneer kan worden aangetoond dat er inderdaad een verband is tussen het aantal mensen met longkanker en de grootte van de Brabantse veestapel.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.