Volledig scherm
De zonkracht gaat voor het eerst dit jaar naar 5-6, waardoor je binnen 20 minuten kunt verbranden. © ANP

Pas dinsdag en vooral woensdag op in de zon: je kunt in Brabant al binnen 20 minuten verbranden

DEN BOSCH - Dinsdag genieten van de zon? Insmeren dan maar! Tijdens de eerste uren van de middag is er namelijk voor het eerst dit jaar sprake van zonkracht 5. Woensdag geldt zelfs zonkracht 6. Dit betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander al in 20 minuten kan verbranden.

Dat meldt Weeronline. Volgens de meteorologen bouwt een hogedrukgebied zich morgen op boven Nederland en krijgen we daardoor een volop zonnige dag. 

Met name in de eerste uren van de middag doe je er verstandig aan je huid goed in te smeren als je langere tijd in de zon vertoeft. Voor het eerst dit jaar wordt een uv-index van 5-6 verwacht. Dit is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt en wordt ook wel zonkracht genoemd.

Verbranden

Quote

De huid kan al in 20 minuten verbranden.

Weeronline

„Zonkracht 5-6 betekent dat de huid van een gemiddelde Nederlander al in circa 20 minuten kan verbranden”, stelt Weeronline. „Ook op woensdag, donderdag en vrijdag zal tussen 12.00 en 15.00 uur de uv-index 5-6 zijn. De hoogste waarden vinden we in het zuiden.”

Waar het dinsdag 'slechts' zo'n 20 graden wordt, zijn voor woensdag temperaturen van maar liefst 25 tot 27 graden voorspeld. Donderdag wordt het mogelijk nóg warmer. Ook op vrijdag kan het in de zuidoostelijke helft zomers warm worden met maxima van 25 tot 27 graden. Ter vergelijk: normaal ligt de middagtemperatuur half april tussen 10 en 14 graden.

Hooikoorts

De oplopende temperaturen hebben ook effect op hooikoorts-patiënten. Zij moeten rekening houden met een toename van het aantal pollen in de lucht. In grote delen van Brabant worden volgens Pollennieuws.nl 'redelijk veel' pollen verwacht. De meeste pollen komen voor in het oosten van de provincie. 

Weekend

In het weekend wordt het een stuk minder warm met verwachtingen van 18 tot 21 graden landinwaarts. Er kan af en toe wat bewolking overdrijven, maar het blijft waarschijnlijk droog en de zon is nog steeds veel te zien. Volgende week krijgen we mogelijk een overgang naar wisselvallig en fris lenteweer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bossche rechter is bezuinigingen beu en dient ontslag in
    PREMIUM

    Bossche rechter is bezuinigin­gen beu en dient ontslag in

    DEN BOSCH - Ruim dertig jaar was Alfred Roosmale Nepveu rechter in Den Bosch. Binnenkort loopt hij voor het laatst het Paleis van Justitie uit. ‘Door de voordeur’, zónder ruzie. Maar wél met een somber gevoel over de toekomst van de rechtspraak, die al jaren ernstig gebukt gaat onder Haagse bezuinigingen. Zijn pessimisme deed de 61-jarige Roosmale Nepveu besluiten om ‘de handdoek in de ring te gooien’ en een paar jaar eerder dan verwacht zijn ontslag in te dienen.