Volledig scherm
PREMIUM
Een uitvoering van de Matthäus Passion in Wouw. © Marcel Otterspeer / pix4profs

Passie voor de Matthäus Passion: ‘Je zoekt de grenzen op van wat je aankan’

Het is de hoogmis. De Matthäus Passion. Complex en intens. Voor publiek, zangers en musici. Een traditie die in Nederland niet kapot te krijgen is. Kerken stromen leeg, behalve in de passievolle twee weken tot aan Pasen. 

Een Matthäus is geen tussendoortje. Je werkt er naartoe, met ziel en zaligheid. Als een wielrenner naar de Tour de France, als Duncan Laurence naar de finale het Songfestival of als een politicus naar de verkiezingsdag. Het monumentale, drie uur durende religieuze muziekstuk van Johann Sebastian Bach, is al bijna drie eeuwen lang een wereld op zich.Waarin duizenden Nederlanders zich als amateur of professional onderdompelen. Dat geldt ook, of misschien wel vooral, voor evangelist Maarten van den Hoven (36) uit Drunen en dirigent Bernhard Touwen (52) uit Rossum. Ze léven de Passie, het lijdens- en sterfverhaal van Jezus Christus. In gesprek met beide musici over toewijding, topsport, trots en traditie. ,,Je zoekt de grenzen op van wat je aankan.’’

  1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

    Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.