Volledig scherm
PREMIUM
Een uitvoering van de Matthäus Passion in Wouw. © Marcel Otterspeer / pix4profs

Passie voor de Matthäus Passion: ‘Je zoekt de grenzen op van wat je aankan’

Het is de hoogmis. De Matthäus Passion. Complex en intens. Voor publiek, zangers en musici. Een traditie die in Nederland niet kapot te krijgen is. Kerken stromen leeg, behalve in de passievolle twee weken tot aan Pasen. 

Een Matthäus is geen tussendoortje. Je werkt er naartoe, met ziel en zaligheid. Als een wielrenner naar de Tour de France, als Duncan Laurence naar de finale het Songfestival of als een politicus naar de verkiezingsdag. Het monumentale, drie uur durende religieuze muziekstuk van Johann Sebastian Bach, is al bijna drie eeuwen lang een wereld op zich.Waarin duizenden Nederlanders zich als amateur of professional onderdompelen. Dat geldt ook, of misschien wel vooral, voor evangelist Maarten van den Hoven (36) uit Drunen en dirigent Bernhard Touwen (52) uit Rossum. Ze léven de Passie, het lijdens- en sterfverhaal van Jezus Christus. In gesprek met beide musici over toewijding, topsport, trots en traditie. ,,Je zoekt de grenzen op van wat je aankan.’’

  1. Het grote geld van de drugsindustrie lokt jongeren over de verboden drempel
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Het grote geld van de drugsindu­strie lokt jongeren over de verboden drempel

    COLUMN PLAATS DELICT - Op de dag dat tienduizenden middelbare scholieren opgelucht hun laatste examenopdrachten inleverden, arresteerde de Brabantse politie deze week in Waalwijk een 21-jarige jongeman. Hij zou betrokken zijn bij het kolossale ‘distributiecentrum voor drugs’ dat de politie woensdagmorgen ontdekte in Nieuwendijk, in het ooit zo godvrezende Land van Heusden en Altena.