Patricia Paay opgeroepen als getuige in zaak kluisjesroof Oudenbosch, advocaat wil meer onderzoek

OUDENBOSCH/BREDA - De rechtszaak rondom de geruchtmakende kluisjesroof in Oudenbosch werd dinsdag voortgezet. Drie weken geleden liep de zaak vertraging op doordat advocaten van de verdachten stelden dat er undercoveragenten zijn gebruikt om familie van de verdachten onder druk te zetten. De rechtbank neemt vandaag nog geen besluit. 

Volledig scherm
Rechtbanktekening 21 mei 2019: rechtszaak rond de kluisjesroof in Oudenbosch. © Eric Elich

Tegen twee verdachten uit Roosendaal en Etten-Leur van de kluisjesroof in Oudenbosch, in maart vorig jaar, is zes jaar cel geëist. De echtgenotes van beide verdachten hebben in het afgelopen jaar bezoek gehad van ‘ongure types’. De zitting duurde drie weken geleden zo lang, dat de rechtbank besloot om niet meteen een beslissing te nemen over wat er met het proces moet gebeuren. Vandaag wordt het proces vervolgd. 

Patricia Paay

Advocaat Schouten van verdachte Henri van W. vraagt om uitstel voor onderzoek. Volgens Schouten is door het ‘dreigend benaderen’ van de drie belangrijkste vrouwen in zijn leven, zodanige druk op Henri van W. uitgeoefend dat er is gehandeld in strijd met het pressieverbod. Ook zouden undercoveragenten bij Patricia Paay langs zijn geweest om een ‘witgouden ring’ terug te halen. Paay woont in het voormalige huis van verdachte Henri van W. 

Officier van justitie zegt dat politie en justitie ‘part noch deel’ heeft genomen in het bezoek aan de voormalige woning van Patricia Paay. Toch wil Schouten haar oproepen als getuige. 

Geen besluit

De rechtbank neemt nog geen besluit. Dat gebeurt pas over twee weken. Daardoor is de zaak nu ten einde. Over twee weken is of het vonnis, of de rechtbank beslist onderzoek te willen doen naar de undercoveractie.

Verslaggever Pieter van Klinken twitterde live vanuit de rechtbank.