Volledig scherm
© Willem Jan Hanegraaf

'Paus als inspirator voor de jongeren'

De vijfde WJD-blog van Willem-Jan Hanegraaf:

De afgelopen dagen hebben we met de hele groep Nederlandse jongeren catechese gehad van de Nederlandse Bisschoppen. Zij weten op een leuke, luchtige manier iedereen in de kerk stof tot nadenken te geven gebaseerd op het thema van de WJD; Barmhartigheid.

Met behulp van muziek en filmmateriaal horen en zien wij verschillende voorbeelden om geïnspireerd door het verhaal van Jezus te leven. Iedere keer hebben we weer stof om na te denken en ik vind dat iets moois. Het laat me nadenken over wie ik ben als persoon en hoe ik steeds een stukje beter kan leven voor mezelf en voor de ander.

De Wereld Jongeren Dagen zijn geweldig maar het is ook zeer vermoeiend. Het is logistiek een gigantisch geheel en hierdoor is het niet raar dat je op sommige punten zomaar anderhalf uur op eten staat te wachten. Daarnaast kan het openbaar vervoer soms dramatisch zijn. Gelukkig is er altijd wat te praten, zing je een liedje of doe je een dansje, en zo heb je zelfs op momenten dat je lang moet wachten het nodige plezier.

Deze avond was het ontvangst van Paus Franciscus. Mede dankzij het lange wachten op eten waren we aan de late kant op het veld en daar baalde ik wel een beetje van. Uiteindelijk heb ik de Paus op afstand gezien en het was een moment dat me een zeer gelukkig gevoel gaf. Dankzij de verrekijker kon ik zelfs nog een beetje dichter bij de Paus zijn. In de komende dagen zullen nog meer gelegenheden zijn de Paus te zien, die ons met krachtige en bevlogen woorden toesprak.

Even het vermelden waard is dat de beveiliging enorm is. De militairen met snipers zaten in alle hoeken van het veld. Toch nam de Paus vanmiddag heel simpel de tram in Krakau. Ik vind dat bewonderenswaardig; de Paus tussen de mensen, de Paus als inspirator voor de jongeren.

Volledig scherm
© Willem Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem Jan Hanegraaf
Volledig scherm
© Willem Jan Hanegraaf