schade Peelbrand 23-04
Volledig scherm
schade Peelbrand 23-04 © fotopersburo Bert Jansen

Peelbrand onder controle: nablussen kan nog weken duren

DEURNE - De brand in de Deurnsche Peel is onder controle, laat burgemeester Hilko Mak van Deurne weten. Het vuur is nog niet uit en smeult nog op verschillende plekken ondergronds. Nablussen kan weken in beslag gaan nemen, aldus de brandweer. De vijf gezinnen die nog niet terug naar huis konden vanwege rook en brandgevaar, kunnen deze donderdagavond weer in hun eigen bed slapen. 

De brand in het Deurnese deel van de Peel brak maandag uit en verwoestte in totaal 800 van de 1000 hectares  van het natuurgebied. Daarmee werd de Peelbrand in een klap de grootste natuurbrand die Nederland ooit meemaakte. 

Oostenwind grootste bron van ramp

Het vuur kon zich volgens de brandweer razendsnel verplaatsen door de felle oostenwind. Die zorgde er bovendien voor dat veel begroeiing uitdroogde en zo makkelijk ten prooi kon vallen aan de vlammenzee.  Door de ontoegankelijkheid van het gebied bleek blussen een helse klus. Er werden vier blusheli's ingezet en ontzettend veel brandweermensen uit het hele land die het vuur te voet en met handgereedschap te lijf gingen. 

Op het meest kritieke moment van de brand, de nacht van dinsdag op woensdag, waren er 250 hulpverleners op de been om de brand te bestrijden. Bijna honderd mensen uit Liessel, Griendtsveen en Helenaveen moesten hun huis verlaten en geëvacueerd worden vanwege brandgevaar en de rookontwikkeling. In Liessel en Asten hadden inwoners vanwege de windrichting enorm veel last van de dikke rookwolken. 

schade Peelbrand 23-04
Volledig scherm
schade Peelbrand 23-04 © fotopersburo Bert Jansen
Quote

Het is verschrik­ke­lijk dat dit gebied zo is getroffen, ik heb erg meegeleefd met onze inwoners

Hilko Mak, burgemeester van Deurne

Burgemeester Mak is opgelucht dat het sein brand meester kon worden gegeven. ,,Het is verschrikkelijk dat het dit gebied zo heeft getroffen; het is zeer waardevol voor broedvogels, daar zullen we mee moeten dealen. Ook heb ik erg meegeleefd met onze inwoners die hun huizen moesten verlaten, dat geeft een ontzettende schok als je dat mee maakt.”

Nablussen met hulp van loonwerkers 
De brandweer geeft aan misschien nog weken nodig te hebben om de brand na te blussen. Dit omdat het vuur nu ook op verschillende plekken in de ondergrond zit en de veenbrand daar aan het smeulen is. De brandweer blijft voorlopig in het gebied om kritieke plekken te bewaken en vuur te bestrijden met water uit onder andere de Helenavaart. Ook worden de randen van het terrein natgehouden door loonwerkers die met watertanks rondrijden.      

Peelbrand is onder controle.
Volledig scherm
Peelbrand is onder controle. © ANP
 1. Brabants nieuws van dinsdag | Uitbater baalt van polonaise door café - Sporen gevonden in huis familiedrama
  PREMIUM

  Brabants nieuws van dinsdag | Uitbater baalt van polonaise door café - Sporen gevonden in huis familiedra­ma

  De slachterij van Vion in Boxtel blijft open ondanks coronabesmettingen onder het personeel, maar Van Rooi Meat in Helmond moet dicht. Autoriteiten spreken in dit laatste bedrijf van een besmettingshaard. En voor het werken in het onderwijs was veel aandacht in deze coronatijd, maar over de gehandicaptenzorg hoorde je nauwelijks iets. Daar werd gewoon doorgewerkt zònder 1,5 meter afstand want dat gaat nu eenmaal niet anders. Dit en meer lees je in het nieuwsoverzicht van dinsdag.
 2. Ook coronabesmettingen bij megaslachterij van Vion Boxtel; werk gaat voorlopig tóch door
  PREMIUM
  update

  Ook coronabe­smet­tin­gen bij megaslach­te­rij van Vion Boxtel; werk gaat voorlopig tóch door

  BOXTEL - Ook bij de grootste slachterij van Nederland, van Vion in Boxtel, blijkt een aanzienlijk deel van de medewerkers besmet met het coronavirus. Van de 105 medewerkers die in eerste instantie getest werden, blijken er 18 corona te hebben. Desondanks blijft de vleesverwerker, in afstemming met de GGD en veiligheidsregio voorlopig open. De productie gaat wel tijdelijk omlaag.