Volledig scherm

Plan strafbaarstelling illegalen splijt Brabantse PvdA

DEN BOSCH - De discussie over het strafbaar stellen van illegalen splijt de PvdA. Niet alleen landelijk, maar ook regionaal valt de partij uiteen in twee kampen.

Het ene kamp wil opnieuw onderhandelen met coalitiepartner VVD over het voornemen om illegaal in Nederland zijn een misdrijf te maken, het andere pleit voor vasthouden aan het regeerakkoord, waarin dit voornemen staat.

Het opvallendst komt die splitsing tot uiting in Tilburg, waar wethouder Auke Blaauwbroek een internetpetitie ondertekende die zaterdag op het PvdA-partijcongres dient als motie tégen strafbaarstelling van illegalen. Maar de Heusdense burgemeester Jan Hamming, de voorganger van Blaauwbroek in Tilburg, is het eens met het partijbestuur: afspraak is afspraak.

De colleges van B en W van verschillende grote steden steunden de petitie tégen het plan al. Het Bossche stadsbestuur is daar recent ook toe overgegaan. Ook Wim Luijendijk, burgemeester van Loon op Zand en voorzitter van de Brabantse PvdA, ondertekende de petitie.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’
    PREMIUM
    VIDEO

    Madelon (22) nam haar eigen leven: ‘Pap, mam, ik weet dat jullie het nooit zullen begrijpen’

    HAARSTEEG - Marjolein ter Hark-Houttuin uit Haarsteeg verloor haar 22-jarige dochter aan een zelfgekozen dood. Marjolein begrijpt het niet. ‘Waarom dacht ze toch dat haar leven in duigen lag, dat ze nooit meer opnieuw kon beginnen?’ Is er een schuldige, was er een reden? ‘Nee, niemand kon hier iets aan doen’. Vandaag is het Blue Monday, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnali de meest sombere dag van het jaar. Elk jaar wordt de dag door organisaties als MIND aangegrepen om aandacht te vragen voor depressie.