Volledig scherm

Plan strafbaarstelling illegalen splijt Brabantse PvdA

DEN BOSCH - De discussie over het strafbaar stellen van illegalen splijt de PvdA. Niet alleen landelijk, maar ook regionaal valt de partij uiteen in twee kampen.

Het ene kamp wil opnieuw onderhandelen met coalitiepartner VVD over het voornemen om illegaal in Nederland zijn een misdrijf te maken, het andere pleit voor vasthouden aan het regeerakkoord, waarin dit voornemen staat.

Het opvallendst komt die splitsing tot uiting in Tilburg, waar wethouder Auke Blaauwbroek een internetpetitie ondertekende die zaterdag op het PvdA-partijcongres dient als motie tégen strafbaarstelling van illegalen. Maar de Heusdense burgemeester Jan Hamming, de voorganger van Blaauwbroek in Tilburg, is het eens met het partijbestuur: afspraak is afspraak.

De colleges van B en W van verschillende grote steden steunden de petitie tégen het plan al. Het Bossche stadsbestuur is daar recent ook toe overgegaan. Ook Wim Luijendijk, burgemeester van Loon op Zand en voorzitter van de Brabantse PvdA, ondertekende de petitie.