Volledig scherm
De Pokémon zijn overal te vinden. © pokemon.com

Pokémon vangen is hip en hot; maar is het wel veilig?

DEN BOSCH - Daar loopt hij. Als een gek over het terrein, met telefoon in de lucht. Hij maakt excuses voor zijn gedrag, maar gaat snel verder want hij was Pokémons aan het vangen. Jurrien Cerneus uit Etten-Leur is niet de enige die deze dagen met mobiel in de hand op zoek is naar Pokémon figuren. Het spel Pokémon Go is nog maar net uit en nu al een rage.

Ook elders in Brabant wint het spel aan populariteit. Zo is er inmiddels al de 'Pokémon Go Den Bosch'-pagina op Facebook waarop gebruikers screenshots delen van hun verzamelde Pokémons. Zo werd Krabby zondag vlakbij het Bossche station aangetroffen. Het ledenaantal groeit gestaag.

Ook voor de regio Uden is een pagina in het leven geroepen. Gebruiker Stacey Vossenberg roemt het spel maar ziet ook beperkingen. ,,Het maakt het voor mij aantrekkelijker naar de stad te gaan. Heb zondag in een straal van 4 kilometer rond mijn huis gewandeld en vond maar 1 Ratata en 1 Pidgey. Het platteland en Pokémon Go gaan helaas niet zo goed samen", grapt ze.

Op pad
PokémonGo is een zogeheten 'augmented reality-spel' waarin spelers via hun scherm de Pokémon in de echte wereld kunnen zien. Wanneer je de camera van je telefoon ergens op richt, kun je vanzelf een Pokémon op je scherm zien verschijnen. Het spel is sinds deze week in het buitenland te installeren. Om een Pokémon te kunnen vinden moeten de spelers op pad gaan. De beestjes zijn namelijk op verschillende plekken te vinden. Zaterdag maakte de ontwikkelaar van PokémonGO bekend dat de app pas later in Nederland zal verschijnen wegens overbelasting van de servers. Dat weerhoudt veel Nederlandse Pokémontrainers er echter niet van alvast op jacht te gaan: met een buitenlands account kan de app wel gedownload en gespeeld worden.

Jongensdroom
,,Het is eigenlijk een beetje een jongensdroom die uitkomt", lacht Cerneus. ,,Misschien wel een kinderachtige, maar goed. Ik was 8 jaar toen het spel Pokémon uitkwam. Op die leeftijd droomde ik ervan dat ik Pokémon in het echt zou tegen komen. Met dit spel kan dat." Cerneus heeft Pokémon Go kort gespeeld. ,,Gewoon in Etten-Leur. Ik wilde weten wat het was. Het is wel leuk, maar ik weet niet of ik het veel zal spelen. Ik heb wel verschillende figuren gevangen. Het is wel leuk dat je nu Pokémon veel voorbij ziet komen op de sociale media."

Veiligheid
​Of het spel ook wel veilig is, betwijfelt de politie. In Tilburg zijn vrijdag al 3 Pokémon-vangers beroofd van hun geld en telefoon toen ze midden in de nacht op jacht waren naar de digitale beestjes. Ook in Amerika zijn al verschillende ongelukken gebeurd, omdat mensen afgeleid waren in het verkeer.

Voor wie maximaal op de Pokémons wil jagen, is er op vrijdag 19 augustus een heuse Pokémon-dag in attractiepark de Efteling. Gebruikers mogen dan in het sprookjesbos jagen op de beesten.